”Türkiye ile Çin dış ticaret hacminde büyük dengesizlik mevcut”
DEİK Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Özyeğin, 4-15 milyar dolarlık dış ticaret hacminde Türkiye aleyhine çok büyük bir dengesizliğin olduğunu söyledi
İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye ile Çin arasındaki 14-15 milyar dolarlık dış ticaret hacminde Türkiye aleyhine çok büyük bir dengesizliğin olduğunu ve bunun kısa dönemde kapanmasını mümkün görmediklerini bildirdi.
DEİK tarafından düzenlenen Türk-Çin İş Konseyi toplantısında Özyeğin, geçtiğimiz günlerde 14 yıldan bu yana ilk defa Türkiye'den Cumhurbaşkanı düzeyinde Çin'e resmi ziyaret yapıldığını hatırlatarak, ziyarette Türk ve Çinli iş adamlarının bir araya geldiğini, iş birliği yapılacak yeni iş alanlarının masaya yatırıldığını anlattı.
Dünyanın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük ekonomik krizi yaşadığına değinen Özyeğin, krizin ardından ABD'nin yüzde 1,5-2 civarında, AB ülkelerinin ise yüzde 1 oranında büyüyeceğinin tahmin edildiğini, Çin'in ise krize karşın yüzde 8 civarında büyüyeceği tahminlerinin yapıldığını, bu büyümenin önümüzdeki yıllarda yüzde 10'ları bulmasının beklendiğini söyledi.
Özyeğin, "Türkiye'nin ise önümüzdeki yıllarda yüzde 5'lik bir büyüme yakalayacağına inanıyoruz. Bu açıdandırki Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin gelişmesi çok önemlidir. Türkiye ile Çin arasındaki 14-15 milyar dolarlık dış ticaret hacminde Türkiye aleyhine çok büyük bir dengesizlik mevcut, bunun kısa dönemde kapanmasını mümkün görmüyoruz" diye konuştu.
Hüsnü Özyeğin, bu dengesizlikte olumlu bir takım gelişmelerin olması için çeşitli önerileri olduğunu belirterek, Çinli üreticilerin Türkiye'ye yatırım yapmalarını ve Türkiye'den çevre ülkelere ihracat yapabileceklerini, böylelikle Türkiye'nin dolaylı olarak dış ticaret fazlası vermesinin sağlanabileceğini ifade etti.
Çin'in Türkiye'de enerji, altyapı gibi yatırımlara yabancı sermaye getirebileceğini ve Çin Eximbank'ın Türkiye'deki yatırımlar için uzun vadeli krediler açabileceğine değinen Özyeğin, şunları kaydetti:
"Çinli müteahhitler de Türkiye'deki müteahhitlerle iş birliği yaparak çevre ülkelerden müteahhitlik işleri alabilirler. Çin Türkiye'de lojistik de yapabilir. Çin sermayesinin Türkiye'ye gelmesi için aracılık yapacak Çin markalarının İstanbul'da şube açması iki ülke arasındaki ticaret potansiyelinin ortaya çıkması açısından çok önemli olacaktır.
Çin yüksek büyümeden ve gelişmeden dolayı ham madde ve madene ihtiyaç duymaktadır. Afrika'da yaptığı gibi Türkiye'de de maden yatırımı yapabilir. Ayrıca Türkiye dünyanın en büyük 5. mücevherat üreticisidir. Bu konuda da iş birliği yapmaya davet ediyorum."
"Türkiye'de Çin gibi dünyada en hızla gelişen ülkelerden birisi"
Çin Halk Cumhuriyeti Zhejiang Eyalet Valisi Lu Zushan da Türkiye ile Çin arasındaki ikili ekonomik ilişkilerin gayet iyi gittiğini bunun da iki ülke halkının görmek istediği bir durum olduğunu belirtti.
Lu Zushan, Türkiye ile Çin'in dünyada yaşanan ekonomik krize karşın beraber hareket ederek üstesinden gelebileceklerini dile getirerek, sadece Türkiye ile Çin arasındaki mevcut ilişkileri geliştirmek istemediklerini, yeni potansiyel iş alanlarında da iş birliği yapmak istediklerini kaydetti.
Türkiye ile Çin arasında, Türkiye aleyhine yaşanan dış ticaret dengesizliği sorununun çözümü için iki ülke iş adamlarının bir araya gelip bu konuyu konuşması gerektiğini ifade eden Zushan, şunları söyledi:
"Benimle beraber buraya gelen 23 firma, eyaletimin en önemli firmalarıdır. Bu firmalar sadece dış ticaret alanında çalışmıyorlar. Yurt dışında yatırım yapma konusunda da çalışmalar yapıyorlar. Türkiye'de Çin gibi dünyada en hızla gelişen ülkelerden birisidir.
Türkiye stratejik konumu açısından, firmalarımız için çok önemli bir yatırım yeri. Bugün bizimle buraya gelen firmalar enerji, ulaşım, lojistik ve imalat konusunda çalışıyorlar. Türk firmaları ile yeni potansiyel iş alanlarında iş birliğini geliştirmek istiyorlar, her konuya açıklar."
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Vekili Sun Zhenyong ise iki ülke iş adamlarının ortak çabaları sonucunda Türkiye ve Çin arasındaki ticaret hacminin hızla arttığını kaydetti.
Sun Zhenyong, 2002 yılında 1 milyar 400 milyon dolar olan Türkiye Çin arasındaki ticaret hacminin 2008 yılında 12 milyar 600 milyon dolara ulaşarak 7 yıl içinde 8 kat arttığını bildirdi.
Bu yıl ocak-nisan ayları arasında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar 600 milyon dolar olduğunu ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 düşüş gösterdiğini dile getiren Sun Zhenyong, "Çin'in Türkiye'ye yaptığı ihracat 2 milyar 270 milyon dolar olup, geçen yıl aynı zamana göre yüzde 37,7, Türkiye'nin Çin'e yaptığı ihracat ise yüzde 33 azalmıştır" diye konuştu.
Türk-Çin İş Forumu sırasında toplam 56 milyon 150 bin dolar tutarında anlaşma imzalandı
Çin'in gelişmiş eyaletlerinden biri olan Zhejiang'dan üst düzey 23 firmanın katılacağı Forum çerçevesinde, firmalar, enerji üretimi ve santralleri, müteahhitlik, inşaat malzemeleri ve makineleri, motorlu araçlar, mücevherat, tekstil sanayi, ayakkabı, hazır giyim, tarımsal yan ürünler, zeytinyağı ve bakır ticareti, demir-çelik, elektromekanik ekipmanlar, elektrikli makine ve aksesuarları, tarımsal makineleri, endüstriyel motorlar, depolama ve lojistik nakliye ekipmanları alanlarında potansiyel yatırım ve ticari işbirliği olanaklarını değerlendirmek üzere Türk iş adamlarıyla bir araya geldi ve ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Forum sırasında toplam 56 milyon 150 bin dolar tutarında 6 ayrı anlaşma imzalandı.
İmzalanan anlaşmalar şöyle:
"DEİK ve Zhejiang eyaleti arasında ticaret ve iş birliği anlaşması, Zhejiang Material Industry International Co. ve Habaş firması arasında 10 milyon dolar tutarında özel çelik alaşımı sektöründe anlaşması, Zhejiang Orient Engineering Co. Ltd.ve Gülsan arasında 5 milyon 150 bin dolar tutarında hidroelektrik santrali anlaşması, Zhejiang Orient Engineering Co. Ltd.ve ARC arasında 5 milyon dolar tutarında hidroelektrik santrali anlaşması, Zhejiang Metals & Minerals Imp.&Exp. Corp. ve KCIC firması arasında 20 milyon dolar tutarında maden ihracatı anlaşması ve Zhejiang Orient Engineering Co. Ve Bereket Enerji arasında 16 milyon dolar tutarında hidroelektrik enerji santrali anlaşması."