Türkiye kanser araştırmalarında örnek olacak

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, kanser kayıtçılığı ve araştırmalarında örnek gösterdiği Türkiye'de, dünyadaki 5 eğitim merkezinden birini kurma kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İZMİR - İzmir Halk Sağlığı Kanser Şube Müdürü Doç. Dr. Sultan Eser,  1992 yılında İzmir'de kanser kayıt merkezi kurulduğunu, bu merkezin çalışmalarıyla Türkiye'deki diğer kentlere örnek olduğunu ve dünyadaki bilim merkezleri tarafından da yakından takip edildiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı liderliğinde 2011 yılında ''Gelişmekte olan ülkelerde kanser kayıtçılığının geliştirilmesi için küresel girişim'' başlatıldığını anlatan Eser, proje kapsamında dünyada 5 merkez belirlendiğini, merkezlerde düşük ve orta gelirli ülkelerden gelen bilim adamı ve ilgili personele eğitim verileceğini ifade etti.

Dünyadaki ikinci merkezin İzmir olarak belirlendiğini söyleyen Eser, üçüncü merkezin Afrika'da, dördüncü merkezin Latin Amerika'da, son merkezin ise Karayipler'de kurulacağını ifade etti.

İzmir'deki merkezde Kuzey Afrika ve Batı Asya'dan gelenlere eğitim ve destek verileceğini anlatan Eser, bu merkezlerin daha sonra akademik düzeyde kanser araştırmalarının yapıldığı birimlere dönüştürüleceğini ifade etti.