Türkiye kendisine manevra alanı yarattı

Şimşek, AB Liderler Zirvesinde yangını kontrol altına alma anlamında birtakım adımlar atıldığını belirterek, "Sorun yüzde 100 çözüldü' demek için erken. Öyle görünüyor ki İngiltere dışında diğer üyeler hemfikir. O açıdan olumlu bir gelişme" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin kendisine bir manevra alanı yarattığını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Eğer işler kötüye giderse bizim tepki verme alanımız geliştirilmiş durumda" dedi.

Kriz sonrası dönemde çok hızlı bir şekilde tedbirleri aldıklarını ve kamu açığını, genel devlet açığını bu sene sonu itibariyle yüzde 1'e kadar indirdiklerini ifade eden Şimşek, "Halbuki bu kriz döneminde gelişmiş ülkelerde ortalama borç stokunun milli gelire oranı 30 puan arttı. 2016 yılına kadar da yükselmeye devam etme ihtimali yüksek. Krizin temel sebeplerinden bir tanesine baktığınız zaman Türkiye güçlü konumdadır. Türkiye kendisine bir manevra alanı yarattı. Eğer işler kötüye giderse bizim tepki verme alanımız geliştirilmiş durumda" dedi.

Risk primimiz neredeyse 15 AB üyesi ülkenin altında

Şu anda krizin gelişmiş ülkelerde, Avro bölgesinde kamu borç stokunun sürdürülemezliğiyle ilgili olduğuna işaret eden Şimşek, oysa Türkiye'de kamu borç stokunun GSYİH'ya oranını kriz öncesi seviyelerin altına, brüt olarak yüzde 40'ın altına düşürdüklerini, net yüzde 20'li rakamlardan bahsedildiğini söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin risk priminin neredeyse AB üyesi 15 ülkenin altında bulunduğunu ve Türkiye'nin bugün bir düzine, iki düzine AB üyesinden çok daha rahat bir şekilde daha ucuza uluslararası piyasalardan borçlanabildiğini belirtti.

Sorun tamamen çözülmedi

Şimşek, AB Liderler Zirvesinde yangını kontrol altına alma anlamında birtakım adımlar atıldığını, ancak bu adımlara ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini belirterek, "Yüzde 100 sorun çözüldü' demek için erken. Öyle görünüyor ki İngiltere dışında diğer üyeler hemfikir. O açıdan olumlu bir gelişme" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir