”Türkiye, Senegal'le her türlü işbirliğine hazır”
Bakan Çağlayan, Dakar havaalanında Senegal Ticaret Bakanı Amadou Niang ile bir araya geldi
DAKAR/SAO PAULO - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Senegal ile gerek eğitim alanında, gerek ekonomi, gerekse üçüncü ülkelere karşı ilişkilerde güçbirliği, işbirliği yapmak istediklerini bildirerek, "Bölgesinde model olarak ilerleyen Türkiye, Senegal'le her türlü işbirliğine hazır" dedi.
Bakan Çağlayan, Brezilya'ya giderken uçağın yakıt ikmali yaptığı Senegal'in başkenti Dakar'da, havaalanında Senegal Ticaret Bakanı Amadou Niang ile bir araya geldi.
Çağlayan, görüşmede, son yapılan ticaret bakanları toplantısında Niang ile işbirliğinin artırılmasını kararlaştırdıklarını, iki ülke arasındaki ticari, ekonomik, sosyal işlerin geliştirilmesi konusunda mutabakat sağladıklarını kaydetti. Senegal'in Türkiye için son derece önemli, dost ve kardeş ülke olduğunu söyleyen ve Senegal'in geçerken uğranılacak bir ülke olmadığını vurgulayan Çağlayan, en kısa zamanda büyük bir heyetle gelip ikili işbirliklerini konuşacaklarını söyledi.
Türkiye'nin yüzde 90'ı sanayi mamullerinden oluşan 132 milyar dolar ihracat yaptığını hatırlatan Çağlayan, "Türkiye, bu ihracatın yaklaşık 70 milyar dolarını Avrupa bölgesine yönelik gerçekleştirdi. Otomobil, beyaz eşya, dayanıklı tüketim malları, demir çelik, tekstil konfeksiyon, makine teçhizat ihraç ettik. Bu konuda elde etmiş olduğumuz ciddi başarıları Senegalli dostlarımızla paylaşmak istiyoruz. Eğitime de son yıllarda çok önem veriyoruz. Şu anda Türkiye'de yaş ortalaması 28 olan, 71,5 milyon nüfusumuz var. 66 milyon cep telefonu abonesi, 40 milyon internet kullanıcısı var. Bölgesinde model olma yolunda ilerleyen Türkiye'nin Senegal'le her türlü işbirliğine hazır olduğunu belirtmek isterim" dedi.
"KEK toplantısında somut bir sonuca imza atmak istiyoruz"
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) konusunda çok ciddi tecrübe ve bilgi birikimi olduğunu, bunu konudaki birikimi de Senagal'le paylaşmak istediğini belirterek, şunları söyledi:
"Senegalle olan ilişkilerimizin artırılmasında her noktada işbirliğine hazırız. Karma ekonomik komisyon (KEK) toplantısının ilki 2006 yılında Ankara'da yapıldı. KEK toplantısının ikincisini yapmalıyız. Dakar'da yapılacak bu toplantıda somut bir sonuca imza atmak istiyoruz. Hemen bir serbest ticaret anlaşması (STA) yapmamızda büyük bir yarar görüyoruz. Biz hazırız. Bu olursa ticaret hacmimiz en az 4-5 katına çıkar. Eğer istenirse Brezilya dönüşü teknik heyetimizi burada bırakırız. Onlar çalışmalarını tamamlar. Biz heyet oluşturur geliriz."
"Şili ile ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz"
Latin Amerika açılımlarının özellikle yeni pazarlar belirlenmesinde önemli bir açılım olduğunu, Türkiye'den Brezilya ve Şili'ye ilk defa bakan düzeyinde gezi düzenlendiğini bildiren Çağlayan, bu gezide Şili ile serbest ticaret anlaşması (STA) yapılacağını, bunun Amerika kıtasında ilk olacağını vurguladı. Şili ile 474 milyon dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu, STA ile bunu 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildiren Çağlayan, şöyle devam etti:
''Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay Mercosur üyesi. Brezilya ile STA görüşmeleri yürütüyoruz. Bu imzalanırsa, Mercosur üyesi 4 ülkeyle de ticaretimiz gelişecek. Şu anda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Brezilya petrol şirketi Petrobras ile Karadeniz'de petrol çıkarılması için işbirliği yapıyor. Halen 1,7 milyar dolar olan ticaret hacmimiz STA ile 2-3 yıl içinde 5 milyar dolara çıkacak. Mercosur ülkeleri bizimle STA yaparlarsa Kafkasya'ya sıfır gümrükle mal gönderebilecekler.
"Şili ile 15'inci STA imzalanacak"
Şili ise Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda ilk tanıyan ülkelerden biri. Biz de Latin Amerika'da ilk büyükelçiliğimizi Şili'de açmışız. Bu ülkede Atatürk Koleji, Türk Koleji var. Atatürk hayranlığı var. Şimdiye kadar 14 STA yapıldı. Şili'de imzalanacak olan 15'incisi. Dış ticaretten sorumlu bakan olduktan sonra 75 günde 75 bin kilometre yol yapacağımı söyledim. Bu geziyle yapmış olacağım. Dünyanın çevresinde iki kere dönmeye 5 bin kilometre kaldı. Hedefim, Afrika'nın her ülkesine mutlaka gitmek, görüşmek. 27 yıllık iş hayatım bana gösterdi ki iş ayağa gelmez. Benim ayağıma iş gelmemiştir. Ben hep işin ayağına gittim. Gidemediğin yer senin değildir.''