”Türkiye'de 5 bin kuvöze ihtiyaç var”

Türk Sağlık-Sen, hastanelerdeki kuvöz sayısının sadece bin 532 olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk Sağlık-Sen'den, Türkiye'de bir yılda 1 milyon 400 bin doğum gerçekleşirken, hastanelerdeki kuvöz sayısının sadece bin 532 olduğu, 5 bin kuvöze ihtiyaç bulunduğu açıkladı.

Türk Sağlık-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, 2007 yılı Sağlık Bakanlığı verilerine dayanılarak, doğum ve doğum sonrası bakım hizmetleri ile ilgili bir araştırmaya yer verildi.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de Sağlık Bakanlığına bağlı toplam 64 doğum hastanesinden 6'sının eğitim hastanesi olduğu, 10 çocuk hastanesinde bin 640 çocuk sağlığı uzmanının görev yaptığı kaydedildi.

"Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerdeki kuvöz sayısının yetersiz" olduğu öne sürülen açıklamada, "Araştırmaya göre, bir yılda Türkiye'de 1 milyon 400 bin doğum gerçekleşirken hastanelerdeki kuvöz sayısı ise sadece bin 532. Oysaki Türkiye'de 5 bin kuvöze ihtiyaç var. Yeni doğan yoğun bakım yatak sayısı ise bin 233" ifadesine yer verildi.

Ülkedeki bebek ölüm oranlarının AB ülkelerinin çok üstünde olduğu da savunulan açıklamada, bebek ölüm oranlarının Türkiye'de binde 21.7, İsveç'te binde 3, İspanya, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Yunanistan'da binde 4, İngiltere'de binde 5, Polonya'da binde 7, Bulgaristan'da binde 12, Romanya'da ise binde 17 düzeyinde bulunduğu kaydedildi.

Ebe sayıları

Açıklamada, doğum hizmetlerinde görev alan ebelere ilişkin bilgilere de yer verildi. Buna göre, toplam 46 bin 172 ebenin 42 bin 567'sinin Sağlık Bakanlığında, 374'ünün üniversite hastanelerinde, 3 bin 231'inin ise özel sektörde görev yaptığı bildirildi.

Türkiye'de 100 bin kişiye düşen ebe sayısı 65.40 iken bu sayının Avrupa bölgesinde 100 binde 44.26, Avrupa ülkelerinde ise 36.28 olduğu belirtildi.

"Hastaneler yoğunluğu kaldırmayacak halde"

Araştırma sonuçlarına ilişkin bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türkiye'de bebek sağlığı ile ilgili yatırımların yetersiz kaldığını ileri sürerek, "Ne yazık ki Türkiye'de anne ve çocuk sağlığı ile ilgili yeterli yatırım yapılmıyor. Artık hastaneler yoğunluğu kaldıramayacak hale geldi" dedi. Personel eksikliği sorununun giderek büyüdüğünü savunan Kahveci, özellikle doğum sonrası bakımda yaşanan sıkıntılar nedeniyle bebeklerin hayatlarını kaybettiğini öne sürdü.