Türkiye'de üretilen otomobil tatmin etmiyor

Ergün, Türkiye'de yatırım yapan otomotiv üreticilerinin yeni modeller, yeni tasarımlar ortaya koymaları gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de yatırım yapan otomotiv üreticilerinin yeni modeller, yeni tasarımlar ortaya koymaları gerektiğini belirterek, "Fiat otomobil, bizim toplumuzda değil, dünya toplumunda çok tatmin edecek bir model değil. Mesela Ford. Ford, burayı ticari üs olarak görüyor ve 50 binden fazla otomobil satıyor. Fakat, burada otomobil üretmiyor. Ford da, Fiat da burada yeni modeller üretmeli, yatırımlar yapmalı" çağrısında bulundu.

Bakan Ergün, Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) 37. Genel Kurul toplantısında konuştu. Genel Kurul öncesinde yapılan açılış konuşmalarında OSD Başkanı Kudret Önen'in, "Türkiye'deki 40 markanın 354 bin otomobil ithalatı ve 111 bin ticari araç ithalatına karşılık 393 milyon dolar dış ticaret fazlası sağlandı" sözlerine atıfta bulunan Ergün, 354 bin ithal aslında iyi bir tablo değil" yorumunu yaptı.

Üretilen modeller halkı tatmin etmiyor

Türkiye'de üretilen otomobil ürün çeşitlerinin tüketiciyi, halkı tatmin etmediğini, bu nedenle yurt içinde satılan modellerin üçte birinin yerli olmasına karşılık, üçte ikisinin ithal araçlardan olduğunu savunan Bakan Ergün, bu boşluğun içeride yeni ürünler ve modellerle doldurulmasını istedi. "Tüketici, tatmin olmadığı için ithalat artmıştır" diyen Bakan Ergün, şöyle devam etti:

"Mesela Fiat, Fiat'ın, dünyada çok değişik modelleri, tasarımları var. Bu tasarımlardan birini, ya da ikisini Türkiye'ye getirmek lazım. Burada üretilen Fiat otomobil, bizim toplumumuzu da, aslında dünya toplumunu da çok tatmin edecek bir model değil. Bunu kabul etmeliyiz. Mesela Ford.. Ford burayı ticari araç üssü olarak görüyor. Türkiye'de Ford, 50 binden fazla otomobil satıyor ve ithal otomobiller içinde en büyük paya sahip olduğunu görüyoruz. Fakat burada otomobil üretmiyor. Yani Ford'un da, burada yeni model, tasarımla otomobil üretmesi icap ediyor. Burada mutlaka yeni modellerle ilgili yatırımları "onların" da yapması lazım. Biraz tabi ki rekabet olacak, piyasa canlanacak. Birisi yaptığında öteki de yeni şeyler getirilecektir. Bu yenilikleri Türkiye'nin içi pazarı ve dış pazarlara açık olan yüzü, taşımaya son derece müsaittir."

Yerli otomobil 1 milyon adetlik pazardan yüzde 20 pay alır

Türk otomotiv sektöründe faaliyet gösteren sanayicilere, "yerli otomobil üretin" çağrısında bulunan Bakan Ergün, halkın da buna sahip çıkacağını savundu. Ergün, "İyi bir kalite ve iyi bir fiyatla çıkacak yerli otomobil markası pazardan en az yüzde 20 pay alacağına inanıyorum. 1 milyon adetlik pazardan" dedi.

OSD'nin yerli otomobil üretimi konusunda bir çalışması olduğunu belirten Ergün, bu hazırlıkların kamuoyuna da yansıdığını dile getirerek, "Bu hazırlığın, "bu iş neden olmaz" değil, "bu iş nasıl olur" hazırlığı olmasını istiyoruz" dedi. Bu işin bir idealizm olduğunu belirten Ergün, "Sadece kar etmek, bir ideal olmamalı. Kar elbette olacaktır, fakat idealizmi kaybetmeden, kar ve gerçekçilik dengesini kurmalıyız. Halk da bu işe sahip çıkmaya hazırdır. Türkiye'nin her yerine gittiğimizde bunu görüyoruz. Bize özgü bir otomobilin sembolik değerinin getireceği model de önemli olacaktır. Helva yapmak için her şeyimiz uygun. Sadece cesur ve idealist bir ustaya ihtiyacımız var" yorumunu yaptı.

Otomotiv strateji belgesi nisanda uygulanmaya başlayacak

Ergün, Otomotiv Strateji Belgesi'ni, nisan ayında uygulamaya başlayacaklarını açıkladı. Karsan tarafından yapımı gerçekleştirilen, "geleceğin taksisi" projesinden de bahseden Ergün, konuyla ilgili New York Belediye Başkanı'na iki kere mektup gönderdiğini söyledi. Bakan Ergün, OSD'nin Genel Kurul toplantılarının her yıl "seçimli" olmasını eleştirerek, "Bunu 3 yılda bir yapın" önerisinde bulundu.

Önen: 2011'de 19 milyar dolar ihracat geliri bekliyoruz

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, otomotiv sektöründe 2011 yılının ilk iki ay verilerinin olumlu gerçekleştiğini, ihracatın bu yıl 900 bin adet ile 19 milyar dolara ulaşmasının, üretimin de 1,2 milyon adet düzeyine çıkmasının beklendiğini açıkladı. Küresel krizin Türk otomotiv sanayi üzerindeki olumsuz etkilerinin, 2010 yılının ilk aylarından sonra azalmaya başladığını belirten Önen, bu sayede otomotiv üretimi, satışı, ihracatı ve iş gücünde artışlar gerçekleştiğini söyledi.

Küresel pazarda otomotiv üretiminin, 2009 yılında yüzde 15 gerilerken, 2010 yılında yüzde 26 arttığına dikkati çeken Önen, 2010 yılında dünyada 78 milyon adet olan araç üretimini, "2011 yılında 85 milyon adede çıkmasının beklendiğini belirterek, "2011 yılında yüzde 10 artış bekleniyor" dedi.

Türk otomotiv sektörünün 2009 yılında 3.276 milyon dolar, 2010 yılında ise 373 milyon dolar dış ticaret fazlası verdiğini söyleyen Önen, "OSD üyesi 15 taşıt aracı üreticisi ve yüzlerce aksam ve parça üreticisi 2010 yılında 40 markanın 354 bin otomobil ve 111 bin ticari araç ithalatı ve parktaki 7.5 milyon otomobil ve 3.7 milyon ticari araç için yedek parça ithalatı karşılandı. Bütün bunlara karşın, 393 milyon dolar dış ticaret fazlası sağlandı" dedi.

Hedef 50 milyar dolar ihracat geliri, 600 bin istihdam

Otomotiv sektörünün Ar-Ge alt yapı çalışmalarının tamamlanması için test pistine ihtiyacı olduğunu dile getiren Önen, "Test pisti için arsa teminini çok ivedi olarak giderilmesini bekliyoruz" diye konuştu. Türk otomotiv sanayinin orta vadede stratejik hedefinin dünyada ilk 10, AB'de ilk 3 üretici arasına girmek olduğunu belirten Önen, Türkiye'de ise 2 milyon adet üretim, 1,5 milyon adet ihracat, 50 milyar dolar ihracat geliri, 600 bin istihdam şeklinde açıkladı.

OSD Başkanı yeniden Kudret Önen

OSD'nin seçimli 37.Genel Kurul toplantısında OSD Başkanlığı görevine Kudret Önen yeniden seçildi. Seçim sonrası OSD'nin yeni yönetim kuruluna Türk Traktör Genel Müdürü Kudret Önen OSD Yönetim Kurulu Başkanı, BMC Genel Müdürü Mehmet Demirpençe OSD Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu OSD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, MAN Türkiye Genel Müdürü Münür Yavuz OSD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve AIOS Genel Müdürü Ömer Lütfü Ablay OSD Yönetim Kurul Muhasip Üyesi oldu. Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Tofaş Genel Müdürü Ali Pandır, Otoka Genel Müdürü Serdar Görgüç, Temsa Global Genel Müdürü Tamer Ünlü, Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İsmail Sümer, Mercedes Benz Türk Genel Müdürü Süer Sülün, Hattat Tarım'dan İzzet Kalaycı, Karsan Genel Müdürü Murat Selek ve Toyota'dan Orhan Özer, OSD Yönetim Kurulu Üyesi seçildi.

İhracat başarılı ödülleri dağıtıldı

İhracat başarı ödülleri ise Oyak Renault, Ford Otomotiv, Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları, Toyota, Mercedes Benz Türk, Hyundai Assan, Man Türkiye, Türk Traktör, Honda Türkiye, Karsan Otomotiv, Temsa Global, BMC, Otokar Otomotiv'e verildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir