”Türkiye'nin 130 milyar $'lık dış finansman ihtiyacı var”

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau'ya göre ihtiyacın önemli kısmının sendikasyon ve ticari kredilerden oluşacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Dünya Bankası Türkiye direktörü Ulrich Zachau, Türkiye'nin 2009'da toplam 130 milyar dolarlık dış finansman ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Active Academy'nin düzenlediği 6. Finans Zirvesi'nde konuşan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau, ihtiyacın önemli kısmının sendikasyon ve ticari kredilerden oluşan kısa vadeli krediler olduğunu ve kredilerin çevrilmesinde sorun beklemediğini aktardı.

Türkiye için 2009'da daha az bir cari açık öngördüklerini kaydeden Zachau, ancak, sürecin Türkiye için zorlu geçebileceğini ve özel sektör kredilerinde kısıtlamalar olabileceğini vurguladı.

Krizin Türkiye'yi de diğer gelişmekte olan pazarlar gibi mutlaka etkileyeceğini söyleyen Zachau, "Türk bankacılığı için 'mortgage'a dayalı bir kredi sorunu olmamasına rağmen bulaşma etkisi nedeniyle başka ülkelerdeki sorunun buraya sıçraması mümkün. Büyüme çok daha yavaş olacak ve para politikası mutlaka etkilenecek" dedi.

Kısa vadeli roll over'ların (yenileme, vade uzatma) Türkiye'ye sağlanabileceğini ve roll over kredilerinin devam edeceğini düşündüklerini  anlatan Zachau, bu yıl doğrudan yabancı yatırımların 13-15 milyar düzeyinde  olmasını beklediklerini, gelecek yıl bunun önceki yıllara göre azalacağını  kaydetti.