”Türkiye'nin Afrika açılımı devam ediyor”

Cumhurbaşkanı Gül, Kongo ile ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİNŞASA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerinin samimi duygulara dayandığını belirterek, "Türkiye'nin Afrika açılımı devam ediyor. Kongo ile ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joseph Kabila tarafından resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki resmi karşılama töreninde iki ülkenin ulusal marşları çalındı. Gül, daha sonra tören kıtasını denetledi.

Törenin ardından baş başa görüşmeye geçen Gül ve Kabila daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler. Bu sırada Türkiye ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Dışişleri bakanlıkları arasında "Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalandı. Zapta Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz, Kongo Demokratik Cumhuriyeti adına Dışişleri Bakanı Alexis Thambue Muwamba imza attı.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine "Türk halkının Kongo halkına selamlarını iletiyorum" diyerek başladı. Türkiye'den Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştiğini ifade eden Gül, ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni sayfalar açacağına dair inancını dile getirdi.

Türkiye'nin Afrika ile ilişkilere büyük önem verdiğinin altını çizen Gül, "Türkiye'nin Afrika açılımı devam ediyor. Kongo ile ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Kinşasa'da 34 yıldır daimi büyükelçiliği bulunduğuna dikkati çekerek, bunun da ilişkilere verilen önemi gösterdiğini kaydetti.

Kabila ile yaptığı görüşmede ikili ilişkileri bütün alanlarda geliştirme kararlığını karşılıklı olarak ifade ettiklerini vurgulayan Gül, bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin son yıllarda önemli bir dönüşüm sergilediğini ifade etti. Kendisine eşlik eden Türk iş adamlarının ekonomik ilişkilerin gelişmesiyle ilgili önemli görüşmeler yapacağına inandığını dile getiren Gül, Türkiye ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin bu yönde siyasi iradeye sahip olduğunu söyledi.

Kabila da Türkiye ile ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi için Ankara'da büyükelçilik açmaya karar verdiklerini bildirdi. Kabila, Ankara'da açacakları büyükelçiliğin yanı sıra Dışişleri Bakanlıkları arasında imzalanan mutabakat zaptının ilişkilerin geliştirilmesine katkı yapacağını belirtti.

"Zengin kaynaklara rağmen sıkıntılar kabul edilemez"

Ayrıca Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakanı Adolf Muzito ile başkent Kinşasa'daki Memling Oteli'nde düzenlenen Türkiye-Kongo Demokratik Cumhuriyeti İş Forumu toplantısına katıldı. 

Toplantıda konuşan Gül, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilere verdiği önemi yineledi. Dünyanın Afrika'ya karşı insani sorumluluğu olduğunu ifade eden Gül, ''Kuzey ile güney arasındaki farklılık ilelebet devam edemez. Kuzey zenginken güneyin zengin kaynaklarına rağmen büyük sıkıntılar içinde olması kabul edilemez'' dedi. Gül, bu farklılık nedeniyle Türkiye'nin Afrika'nın sorunlarıyla ilgilenilmesi gerektiği görüşünü her platformda vurguladığını söyledi.

Kalkınma ve gelişme için öncelikle formül bulunmasının şart olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bunun için istikrar ve güvenlik, komşularla iyi ilişkiler ve serbest piyasa koşullarının oluşturulması gereğine işaret etti. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin bu süreci hedef olarak belirlediğini ifade eden Gül, ülkenin ekonomik ve siyasi açıdan kayda değer adımlar attığını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir