”Türkiye'nin reform sürecinde yavaşlama var”

Lagendijk, ifade özgürlüğü ve Kürtlere daha çok hak verilmesi konularında endişeleri olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, AB'ye tam üyelik sürecinde Türkiye'nin reform sürecinde yavaşlama gözlemlediklerini, "Türkiye stratejik açıdan çok önemli olduğu için, hükümetin ne istiyorsa yapabileceği şeklinde bir intiba bulunduğunu" söyledi.

Ankara'da temaslarda bulunan Lagendijk, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Türkiye stratejik açıdan çok önemli olduğu için, hükümette bazılarının reformların bekleyebileceğine inandığı ve hükümetin ne istiyorsa yapabileceği şeklinde bir intiba var" dedi. Lagendijk, "Ancak günün sonunda düğmeye basacak kişi Başbakan Tayyip Erdoğan'dır" yorumunda da bulundu. Türkiye'nin reform sürecinde yavaşlama gözlemlediklerini kaydeden Lagedijk, özellikle de ifade özgürlüğü ve Kürtlere daha çok hak verilmesi konularında endişeleri olduğunu söyledi.

Yine Ankara'da temaslarda bulunan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Hollandalı Hrıstiyan Demokrat Ria Oomen Ruijten de aynı hususa değinerek, "Türkiye dış politika konularında ve bölgedeki sorunların çözümünde olumlu bir rol oynamakta. Ancak bu siyasi reformlar alanında hiçbir şey yapmamak için bahane değil" dedi. Avrupa Parlamentosunda gelecek hafta ele alınacak Türkiye raporunu hazırlayan Ruijten, Türkiye'nin reformlarını hızlandırması gerektiğini, aksi takdirde üyelik hayallerinin yıkılma riskinin söz konusu olabileceğini öne sürdü. Raportör, "Siyasi reformlarda bir durgunluk görüyoruz. Oysa reform sürecinin kalbi siyasi reformlar" değerlendirmesinde bulundu.