Türkiye'ye 2 milyar euro kredi ayrıldı

Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Ahnen, Türkiye'ye 2011 yılında 2 milyar Euro'luk kredi vereceklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Avrupa Yatırım Bankası (AYB), Türkiye'ye 2011 yılında 2 milyar Euro'luk kredi verecek.

Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyen AYB Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen, altyapı sektörüne, enerji-iklimlendirme sektörüne ve KOBİ'lere 600 milyon Euro olmak üzere toplamda 1 milyar 800 milyon Euro kredi vereceklerini ve kredinin geri kalan kısmını ise diğer faaliyet alanlarına dağıtacaklarını ifade etti.

Ahnen bir gazetecinin Türkiye'ye ayrılan kaynağın öncelikle hangi sektörlere verileceğine ilişkin sorusuna, "Destek koridoru yaklaşık olarak 1 milyar 850 milyon euro ile 2 milyar euro arasında bulunuyor. Şuan planlanan rakam bu. Biz bu krediyi özellikle 3 alanda kullanacağız. Bu paranın 3'te 1'i altyapı sektörüne, 3'te 1'i KOBİ'lere ve 3'te 1'i de enerji ve iklimlendirme çalışmalarına ayrılacak. Her bir alana yaklaşık 600 milyon euro ayıracağız ve geri kalan parayı da diğer faaliyet alanlarına ayıracağız" dedi.

Ahnen, bir başka soru üzerine, risk sermayesinde AYB'nin 2 yönteminin bulunduğunu ifade ederek, "Önce banka olarak doğrudan fonlar kullandırılabiliyor. Bunlar altyapı ve iklimlendirme gibi konularda kullanılabilir. KOBİ risk sermayesi ile inovasyon fonları ve iklimlendirme alanlarında inovasyon kullanacak. Türkiye'deki şirketler AR-GE işi yapıyorsa onlara da finansman vereceğiz" diye konuştu.

6 banka ile görüşmeler devam ediyor

Ahnen, bir gazetecinin kredilerin bankalar üzerinden mi verileceği şeklindeki sorusuna, "AYB'nin yapılan anlaşmalar ile ilgili bir prensibi var. Şu anda 6 Türk bankası ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu bankalarla yapılan görüşmelerin sonucunu daha sonra paylaşacağız" dedi.

Ahnen, AB ülekelri dışında finansman sağlama konusunda 2 yöntemlerinin bulunduğunu ifade ederek, 27 üye devletin diğer ülkelere finansman sağlama konusunda kendilerine yetki verdiklerini ve kendilerinin de bu yetkiyi kullandığını söyledi.

Hızlı tren projesine 100 milyon euro aktarılacak

Bugüne kadar Ankara-İstanbul arası Yüksek Hızlı Tren çalışmaları için 700 milyon euro kredi verdiklerini ifade eden Ahnen, bu yıl da 100 milyon euro kredi verileceğini ve önümüzdeki yılda bu paranın verilmesini öngördüklerini belirtti.

Küçük belediyelere destek verilecek

Küçük belediyelere kredi desteği verme konusunda çalışmalarının bulunduğunu ifade eden Ahnen, kişi başı Gayri Safi Milli Hasılası düşük olan bölgelere destek götüreceklerini söyledi. Böyle bir çalışmayı ilk kez yaptıklarını sözlerine ekleyen Ahnen, "Öncelikle yatırım alanlarına destek verilecek. Gelecekte bu alanı daha da geliştirebilir ve istihdam sağlanması ve mikro işletmelerin kurulması gibi konularda kredinin kullandırılması söz konusu olabilir. Çevre ve iklim değişikliği alanlarında da yatırım yapmayı düşünüyoruz" dedi.

Kurumsal krediler yüzde 25 düzeyinde

Ahnen, AYB'nin verdiği desteğin yüzde kaçının direkt yüzde kaçının ise bankalar aracılığıyla verildiğine ilişkin bir soru üzerine ise, "Türkiye'de geleneksel olarak devletle işbirliği daha yüksek çapta. Bu AYB'nin Türkiye'deki çalışma sisteminden kaynaklanıyor. Burada devletle çalışmamız söz konusu. Bu nedenle bu ülkedeki kurumsal kredilerimizin oranı yüzde 25 civarında. Bu rakam elbette yıllara göre değişebilir. Kamu sektörü ile aramızda güçlü bir işbirliği var. Şuan hızlı tren ve metro çalışmaları ile belediyelere yönelik çalışmalarımız buna işaret ediyor. Elbette bu oran diğer ülkelerde yüzde 25'den daha yüksek seviyelerde" diye konuştu.

Türkiye’nin ekonomisi resmi rakamlardan daha güçlü

Ahnen, Türkiye’nin küresel krizin ardından çok güçlü bir şekilde toparlandığını ifade ederek, “Biz gücümüzle çok katkı yapmaya çalıştık. Biz misyonumuzu başarı ile tamamladıktan sonra yapacağımız projelerle Türkiye ekonomisini daha da güçlendirmek istiyoruz. Türkiye ekonomisi resmi rakamlardan daha güçlü seviyelerde. Çünkü Türkiye’de kayıt dışı ekonominin rakamları çok yüksek oranlarda” dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir