Türkiye’nin ilk uydu merkezi açıldı
TUSAŞ (TAI) bünyesindeki TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi açıldı. Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü istihbarat uydusu 2016’da hizmete girecek
Mehmet KAYA
ANKARA – TUSAŞ (TAI) tesislerinde kurulan ve işletmesi de TAI tarafından yapılacak SSM ve TÜRKSAT’ın sahibi olduğu TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle faaliyete başladı. GÖKTÜRK 1 projesinin bir parçası olan 100 milyon Avro yatırım bedelli entegrasyon ve test merkezinin ilk faaliyeti ise projenin bir diğer ayağı olan GÖKTÜRK 1 uydusunun testlerinin yapılması olacak. Yarım metre çözünürlük kalitesiyle Türkiye’nin ilk metre altı istihbarat uydusu 2016 yılında hizmete girecek. Uydu, İtalyan Telespazio şirketi ana yükleniciliğinde Fransıt Thales tarafından inşa edildi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savunma alanında gelişmek istendiğinde teknoloji sahibi ülkelerin engel çıkarıdğını belirterek, 2023 yılında Türkiye’nin savunma sanayiinin tamamen kendine yeterli hale gelmesi için çalıştıklarını açıkladı.
'Kendi kendine yeter ülke'
Savunma sanayiinin geliştirilmesi için hükümetleri döneminde kesin bir kararlılık sergilediklerini belirten Recep Tayyip Erdoğan, ileri adım atmak istediklerinde ise engellerle karşılaştıklarını vurgulayarak, “Savunma sanayiinde ileri düzeye ulaşmış bu alan ticari olmanın yanında siyasi ve stratejik güç kaynağıdır. Paranız da olsa istediğiniz silahları alma imkanına sahip değilsiniz. Niye? Çünkü bunları üreten ülkeler öyle takdir ediyor. Sen bana bağımlı olacaksın diyor. Yeri gelir öyle bir anda yedek parçasını vermez, bütün o ürettiklerin elinde kalır. Bunları biz şuanda yaşadık, yaşıyoruz. Bir çok yerde siparişler almışızdır, ama motoru bize verme taahhüdünde bulunduğu halde, vermekten vazgeçtiği için biz o ürünümüzü o ülkeye satamamışızdır. Bu tür tehditler içerisinde yaşıyorsunuz. Ben nereye istersem oraya vereceksiniz diyor. Böyle vicdansızlık olur mu? Ama dünya vicdansızlarla dolu. Biz tüm dost ve kardeş ülkeleri sahip olduğumuz imkanları birlikte kullanma konusunda farklı görmüyoruz. Balkanlara baktıkça biz insan görüyoruz. Diğerleri ise bu coğrafyalarda petrol görüyor, doğalgaz görüyor farkımız bu. Maden görüyor, ürün satılacak pazar görüyor” diye konuştu.
Cumhuriyetin ilk yıllarında savunma sanayiinde atılan adımların, daha sonra 40’lı yıllardan itibaren fabrikaların kapatılması ve ulusal sanayinin göz ardı edilmesi şeklinde seyrettiğini kaydeden Erdoğan, Turgut Özal hükümeti dönemine kadar bir “gaflet” yaşandığını iddia etti.
Test merkezi ve uydu
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da konuşmasında, GÖKTÜRK 1 projesi kapsamındaki gelişmeleri aktardı. GÖKTÜRK 1 projesinin iki ayağı bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, birinci ayağı olan GÖKTÜRK 1 uydusunun 2016 yılı içinde uzaya gönderileceğini açıkladı. Projenin ikinci ayağı olan Uydu Enegrasyon ve Test Merkezinin de hizmete girdiğini belirten Yılmaz, bu merkezde Türkiye’nin uyduları yanında diğer ülkelere de test hizmeti sunulmasının planlandığını vurguladı. Test merkezinin ilk faaliyeti de GÖKTÜRK 1 uydusunun testleri oldu. İtalyan Telespazio yükleniciliğinde Fransız Thales tarafından üretilen GÖKTÜRK 1 uydusu, geçen hafta Türkiye’ye getirilmişti. Bakan Yılmaz, uydunun Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüklü istihbarat uydusu olacağını açıkladı.
Türkiye, SAR (yapay açıklıklı radar) radarlı istihbarat amaçlı GÖKTÜRK 3 uydusu ve Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu olacak TÜRKSAT 6A’yı bu tesislerde üretmeyi planlıyor.
USET, 9 bin 800 metrekare kapalı alanda, 3 bin 800 metrekarelik bir temiz odaya sahip bulunuyor. USET kapsamında, bir uydunun fırlatma ve işletme sırasında maruz kalacağı her türlü ısı, sarsıntı, mekanik, akustik, elektromanyetik dış etkiye yönelik testler yapılacak.