Türkler'den Moskova çıkarması

'Collection Premier Moscow'a katılan firma sayısı geçen yılın neredeyse iki katına çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Türk firmaları, Rusya'nın başkenti Moskova'daki "Collection Premier Moscow" (CPM) giyim ve konfeksiyon fuarına adeta çıkarma yaptı. Türkiye'den katılan firma sayısı geçen yılın neredeyse iki katına çıktı.

"Ekspocentr" fuar merkezinde 21 Şubat'ta açılan fuara, 60'ı İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) çatısında olmak üzere 65 Türk firması katıldı. Fuar, yarın sona eriyor.

Rocco&Co firmasının Genel Müdürü Mehmet Ak, yaklaşık 20 yıldır Rusya piyasasıyla çalıştıklarını belirterek, "Bu fuardan beklentimiz, firmamızın daha fazla tanıtımını yapmak ve satışa yönelik artış sağlamak. Şu ana kadar ilgi fazla olmamakla beraber yine de kötü değil" dedi.

Rusya'nın kendileri açısından son derece iyi ticaret yapılabilecek bir ülke olduğunu ve bu yüzden buralara gelip kendilerini daha iyi tanıtmak istediklerini kaydeden Ak, "Ruslar özellikle günün modasına çok dikkat ediyorlar, çok iyi takip ediyorlar. Bu konuda onlara hitap edebildiğimizde memnun oluyorlar ve karşılığını alabiliyorlar" diye konuştu.

"Rusya'da tüketiciye yönelik krizin dalgaları  yeni yansımaya başladı"

Rocco&Co firmasının Rusya'daki temsilcisi Muharrem Kaçmaz da Rusya piyasasına girmeyi düşünenlerin mutlaka çok iyi tahlil yapmalarının gerektiğini belirterek, "Rus mantalitesine iyi hakim olmalılar. Bunu çözerlerse Rusya piyasasında başarılı olabilirler" dedi.

Rusya'da tüketiciye yönelik krizin dalgalarının yeni yansımaya başladığını belirten Kaçmaz, "Bunun bir geçiş zamanı olacak. Krizin etkileri yeni yeni geçmeye başladı. Zannedersem tüketimi de etkileyecek. İnsanlar öncelikle ihtiyacı olan şeyleri almaya başlayacak ve önce gıdadan başlayacak" diye konuştu.

Kaçmaz, Rusya'da son dört ay içinde tekstil sektörü olarak çok ciddi sıkıntılarının bulunduğunu belirterek, "Vadeli mal satışına dikkat etmek gerek. İçerde para bırakmamak gerek. İkincisi de piyasayı çok iyi takip etmek gerekir. Bunları eğer çözebilirlerse Rusya'da devam edebilirler. Ama pazar araştırması yapmadan, ben malımı satarım mantığıyla doğrudan giriş yaparlarsa çok sıkıntı yaşarlar" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir