TURMEPA ve SANKO temiz denizler için elele

DenizTemiz Derneği/TURMEPA ve SANKO Enerji, denizlerin korunması ve kirliliğin önlenmesi amacıyla başarılı bir sivil toplum örgütü-özel sektör işbirliğine imza atıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME






Didem ERYAR ÜNLÜ

MUĞLA - 1994 yılında Rahmi M. Koç'un kurucu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası ile birlikte kurulan DemizTemiz Derneği/TURMEPA, bugün Hopa'dan İskenderun'a kadar uzanan 8 bin 333 km'lik kıyı şeridinde şube, bölge koordinatörlükleri ve çok sayıda gönüllüleriyle denizleri yaşatma çabasını sürdürüyor.

TURMEPA'nın 2006 yılında başlattığı, denizlerin ve kıyıların biyolojik çeşitliliğinin korunması ve kirliliğin önlenmesi amacıyla geliştirdiği uygulama ise Muğla'ya bağlı Göcek ve Marmaris'in yanı sıra, Çeşme koylarında teknelerden kaynaklanan kirliliği önlüyor.

Göcek-Dalaman koylarında gerek atık kabul merkezi ve atık toplama tekneleriyle, gerekse bölge halkına ve bölgedeki profesyonellere verdiği eğitimlerle çalışmalarını sürdüren TURMEPA, sadece Göcek kıyılarında geçtiğimiz yıl 5,5 milyon litre atık su, 40 bin litre sintine ve 50 bin jumbo boy poşet katı atık topladı.

TURMEPA'nın bu yılki çalışmalara ise Sanko Enerji destek veriyor. TURMEPA I adlı teknenin sponsorluğunu üstlenen Sanko Enerji'nin hedefi sürdürülebilir turizme destek vermek.

Sanko Enerji'nin desteği ile işletilen TURMEPA I, Mayıs ayından bu yana 255 bin 761 litre sıvı atık, 3 bin 506 kilo katı atık topladı. Proje aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından da dünyaya örnek gösteriliyor.

TURMEPA belediyelerle işbirliği içinde

TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural, Türkiye'de 700 belediyenin deşarj sistemi olmadığını söylerken, TURMEPA'nın 6 yıldır yerel belediyelerle el ele vererek sıvı ve katı atık toplayan tekneleri ve merkeziyle deniz kirliliği ile mücadelede etkin bir yol oynadığını kaydediyor.

2011 yılında 5,8 milyon litre atık su, 55 bin litre sintine ve 52 bin 300 jumbo boy poşet katı atık toplayan TURMEPA bu sayede milyonlarca litre sıvı ile on binlerce kilo katı atığın denize karışmasına engellemiş oldu.

Sanko Enerji yenilenebilir enerjiye öncelik veriyor

Sanko Enerji'nin Göcek kıyılarının temizlenmesine destek vermesi ise özel sektörün duyarlılığını artırmak adına önemli. Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanko Enerji Satış ve Pazarlama Grup Başkanı Turgut Konukoğlu, Göcek'in hem kendisi hem de ailesi için çok önem taşıdığını ifade ediyor.  Göcek'i "Türkiye'nin tekne turizmi açısından en güzel coğrafyası" olarak niteleyen Kanukoğlu, son yıllarda yaşanan kirlenmenin kendilerini endişelendirdiği söylüyor ve "Elimizi taşın altına koymanın zamanının gelmişti" diyor.

SANKO Enerji'nin desteğiyle işletilen TURMEPA I, sezonun başladığı Mayıs ayından itibaren 255 bin 761 litre sıvı atık, 3 bin 506 kilo katı atık topladı.

1997 yılında kurulan ve 2007 yılında serbest tüketici kapsamına giren özel ve tüzel kişilere elektrik enerjisi temin etmeye başlayan Sanko Enerji, stratejik olarak yenilenebilir kaynaklara öncelik veriyor ve az kaynak tüketimi ile enerji üretimine odaklanıyor. Sanko Enerji'nin yatırımları ise 2 milyar dolara ulaşıyor.

Sanko Enerji'nin sahip olduğu 4 hidroelektrik ve 1 rüzgar santrali saatte 512 MW üretim kapasitesine sahip. Bunlar, 317 MW'lık Sanibey Barajı; 92 MW'lık Cevizlik Hidroelektrik Santrali; 36 MW'lık Kalkandere Hidroelektrik Santrali; 7 MW'lık Kızılağaç Hidroelektrik Santrali ve 60 MW'lık Çatalca Rüzgar Santrali.

Sanko Enerji, tamamı yenilenebilir kaynaklardan yılda 1.7 milyar kWh temiz enerji üreterek, 3 milyon 300 bin ağacın görevini üstleniyor.

Sanko'da dördüncü kuşak temsil eden Turgut Konukoğlu:

"Ülkeme döviz getirecek her ticarete varım"

İlk el tezgahları 1904 yılında Zekeriya Kanukoğlu tarafından kuruluyor. Sani Konukoğlu ise 1950 sonrası ilk sanayi yatırımlarını gerçekleştiriyor. Daha sonrasında yönetim Abdülkadir Konukoğlu, Zeki Konukoğlu, Adil Konukoğlu, Hakan Kanukoğlu ve Fatih Konukoğlu olmak üzere beş kardeş arasında paylaşılıyor.

Zeki Konukoğlu'nun oğlu Turgut Konukoğlu ise dördüncü kuşağı temsil ediyor. 28 yaşında ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanko Enerji Satış ve Pazarlama Grup Başkanı konumunda bulunuyor.

"Beş yaşından bu yana çalışıyorum. 11 yaşından bu yana şirket içi toplantılara katılıp, kendi fikirlerimi ve önerilerimi sundum" diyen Turgut Konukoğlu'nun, bu yaşlarda gündeme getirdiği konulardan birisi de şirketin temizliği için klima kanallarının güçlendirilmesi olmuş.

Yeditepe Üniversitesi'nde Uluslararası Ticaret ve İşletme okuyan Turgut Konukoğlu, bunun ardından Los Angeles UCLA'da girişimcilik, pazarlama, insan kaynakları eğitimi almış.

Şirkette emeklilik yaşı 65

1994 yılından bu yana şirket içindeki kurumsal yapının gelişmeye başladığını söyleyen Konukoğlu, alttan yeni nesiller geldikçe, üst yönetimden ayrılmalar olduğunu söylüyor.
Örneğin 65 yaşına gelen Abdülkadir Konukoğlu emeklilik hazırlıkları yaparken, O'nun yerine Zeki Konukoğlu geliyor.

Turgut Konukoğlu'nun ise felsefesi net: "Dünyada Türkiyem, Türkiye'de Gaziantep" diyor Konukoğlu ve ekliyor: "Ülkeme döviz getirecek her ticaretin içinde olmaya hazırım."
Konukoğlu'nun tavrının net olduğu bir diğer konu da kadınların istihdamdaki payının artması. Sanko Holding genelinde erkek-kadın çalışan oranının yüzde 70/30 civarında olduğunu söyleyen Konukoğlu, bu oranın en az yüzde 50/50 olması gerektiğini düşünüyor.
Kendi yönettiği Sanko Enerji'de çalışan 30 kişinin ise yüzde 80'ini kadınlar oluşturuyor. Konukoğlu, şirketlerin kadınlar tarafından daha fazla benimsendiğine inanıyor. Kanukoğlu henüz bekar, fakat evlendiğinde, eşinin çalışmasını isteyeceğini söylüyor ve ekliyor: "Nüfusun yarısı çalışırken, yarısının oturması gelecek için fayda sağlamaz."