TV dizilerine cezalar ağırlaştırılacak

Yeni dönemde televizyon dizilerine idari para cezası gibi daha ağır ve ileri kademe cezalar uygulanması söz konusu olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, "RTÜK'ten en fazla, uyarı veya program durdurma cezası alan ve bildiğini okumaya devam eden dizi filmlere, yönetmelik değişikliğinden sonra idari para cezası gibi daha etkili ileri kademe cezalar uygulanabilecek" dedi.

Dizilerle ilgili özellikle son dönemlerde yapılan şikayetler RTÜK'ü harekete geçirdi. Üst Kurul toplantısında, dizilere daha ağır ve ileri kademe cezalar uygulanmasını öngören yönetmelik değişikliği yapılması benimsendi.

Yeni sezonda yayına giren dizilerin daha ilk bölümlerinde yer alan sahneler yüzünden büyük tartışmalar yaşandığını ifade eden RTÜK Başkanı Dursun, Üst Kurula binlerce şikayetin ulaştığını söyledi.

Bu durumun RTÜK'ü yeni tedbirler almaya yönelttiğini anlatan Davut Dursun, Radyo ve Televizyon Yayınlarının Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılması için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Dursun, bu yönetmelik değişikliğinden sonra yayın ilkelerinin ihlal edildiği televizyon dizilerine idari para cezası gibi daha ağır ve ileri kademe cezalar uygulanmasının söz konusu olacağını ifade etti.

Dursun, mevcut durumda, RTÜK'ün bir kanaldaki her dizi için ayrı ayrı ceza verdiğini hatırlatarak, söz konusu yönetmelik değişikliğinden sonra kanalda yayınlanan bütün dizilerin tek bir olarak program kabul edileceğini ve hepsi için tek sicil tutulacağını söyledi. Dursun, "Böylece bir sezon boyunca açılan davalarla, RTÜK'ten en fazla, uyarı veya program durdurma cezası alan ve bildiğini okumaya devam eden dizi filmlere, yönetmelik değişikliğinden sonra idari para cezası gibi daha etkili ileri kademe cezalar uygulanabilecek" dedi.

3984 Sayılı Yasanın 33. Maddesi gereğince, RTÜK, yayın ihlalleri söz konusu olduğunda, önce ihlalin yapıldığı programa uyarı cezası veriyor.

İhlalin tekrarı halinde, sırayla, 1 ile 13 kez arasında program durdurma, idari para cezası, yarı yarıya artırılmış para cezası uygulanıyor. Yayın kuruluşları Üst Kurulun bütün kararları için iptal istemiyle dava açabiliyor. Mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararı vermesi durumunda, Üst Kurulun verdiği cezalar uygulanamadığı gibi, bir ileri kademede ceza uygulamasına da geçilemiyor.

Mahkeme kararlarının uygulanması aşamasında söz konusu dizi filmin sona ermesi ya da dizi sezonunun bitmesi gibi durumların da ortaya çıkabildiği belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir