TZD: İthalat bitmeyecek

Genel Başkan Yetkin, hayvancılıkta mevcut politikaların uygulanmasının devam etmesi halinde ithalatın bitmeyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, et fiyatlarının yükselmesinden sonra alınan ithalat kararıyla bugüne kadar 77 bin ton et ithal edildiğini, hayvancılıkta mevcut politikalar uygulanmaya devam edildiği müddetçe de ithalatın bitmeyeceğini belirterek, yurt dışından uygun fiyata damızlık hayvan getirilmesi ve uygun fiyatta üreticiye satılması çağrısını yineledi.

Yetkin İç Kale Otel'de düzenlediği basın toplantısında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın et ithalatı kapsamının genişletilmesi kararına ilişkin görüşlerini açıkladı.

Değerlendirmelerine et fiyatlarının yükselmesine neden olan girdi maliyetleri anlatarak başlayan Yetkin, en önemli girdiyi maliyetin yüzde 70'ine denk gelen yem fiyatlarının oluşturduğunu, yem fiyatlarına son 4 ay içerisinde yüzde 50 zam geldiğini söyledi.

Yetkin, 1 kilo etin üreticiye maliyetinin 15 lira olduğunu, üreticinin ayrıca kesim için 15 - 16 lira daha ödediğini bildirdi. Hayvan sayısındaki düşüşe de değinen Yetkin, sayıdaki azalmanın 2008 yılında süt fiyatlarının düşmesine paralel olarak 900 bin hayvanın kesilmesinden kaynaklandığını belirtti.

İthalat sırasında paniğe kapılan üreticinin yok pahasına hayvanını kesime götürdüğünü anlatan Yetkin, fiyatların düşmesi düşüncesiyle yapılan et ithalatının tam tersine fiyatları yükselttiğini iddia etti.

Bayramda et fiyatlarında gevşeme olacak

Yetkin, hayvancılıkta mevcut politikalar uygulanmaya devam edildiği müddetçe ithalatın bitmeyeceğini vurgularken, et fiyatlarının düşmesi ve üretiminin artmasını sağlayacak besi ve damızlık hayvan ithalinin neden yapılmadığını anlayamadıklarını ifade etti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının bu yılın bahar döneminde besi ve damızlık hayvan getirtilip üreticiye dağıtılacağını açıkladığını anımsatan Yetkin, açıklama üzerine 360 bin başlık hayvan talebi geldiğini, EBK'nın 20 bin başlık bölüm için ihale açmasına karşın bugüne kadar besi ve damızlık ithalinin olmadığını söyledi.

Yetkin, Kurban Bayramlarında mevcut hayvan varlığının yüzde 20'sinin kesildiğine dikkati çekerken, 16 Kasım'daki Kurban Bayramında piyasada ithal kurbanlık bile olabileceğini, bayram ertesi kasaplardaki et fiyatlarında bir gevşeme olabileceğini, ancak takip eden dönemde yeni fiyat yükselişlerinin olabileceği uyarısı yaptı.

Yetkin, yurt dışından uygun fiyata damızlık hayvan getirilmesi ve uygun fiyata üreticiye satılması çağrısını yinelerken, Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ahır, ağıl yapma, süt sağım tesisi kurma ve hayvan alımları için verilen 7 yıl faizsiz ve 2 yıl geri ödemesiz krediler, ve yem bitkilerine verilen destekleri olumlu bulduklarını açıkladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir