Üç muvazzaf 7 saat sorgulandı

Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin soruşturma kapsamında 3 muvazzaf 3 muvazzaf asker, Merkez Komutanlığına götürüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALATYA - Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve adliyeye gönderilen 3 muvazzaf asker, Merkez Komutanlığına götürüldü.

Alınan bilgiye göre, Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet savcısının talimatıyla 5 ayrı kentte başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınan 11'i muvazzaf asker toplam 16 kişi arasında yer alan ve Malatya Merkez Komutanlığında gözaltında bulunan 3 muvazzaf askerin ifadeleri sabah saatlerinde getirildikleri Malatya Adliyesinde Özel Yetkili Savcı Şeref Gürkan tarafından alındı.

Sorgu 7 saat sürdü

Yaklaşık 7 saat sorgulanan üç muvazzaf asker, daha sonra Merkez Komutanlığına götürüldü. Gözaltındakilerin tamamının sorgulamasının ardından şüphelilerin mahkemeye sevk edilip edilmeyeceklerine karar verileceği öğrenildi.

Gözaltına bulunan 5 sivilin sorgusunun ise Malatya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki sürdüğü belirtildi.

Fotoğraftaki muvazzaflar da gözaltında

Bu arada helikopter enkazının başında çekilen görüntülerdeki iki muvazzaf askerin de gözaltında alınanların arasında olduğu, bunlardan birinin Malatya'da, diğerinin ise İzmir'de gözaltına alındıkları öğrenildi.

'Enkazın haritasını polis sakladı'

Yazıcıoğlu ile 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasına ilişkin geçen dönem kurulan TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Veysi Kaynak ise"enkazın yerinin yaklaşık olarak belirlendiği birinci ve ikinci haritanın hiç bir şekilde valiye ve arama kurtarma masasına ulaştırılmadığını, hatta Kahramanmaraş Emniyetinin bu haritayı uzun süre inkar ettiğini" iddia etti.

Helikopter kazası, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ELT (yer bildirme) cihazının kaza yerinde askeri üniformalı kişiler tarafından tornavida ile sökülmesine ilişkin video görüntüsünü seyrettiğini belirtmesi, ardından da "cihazları keçiler söküp götürmedi ya" sözleriyle yeniden tartışma konusu oldu.

BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası ve kurtarma çalışmalarının tüm yönleriyle araştırılarak benzer durumların yaşanmaması için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla geçen dönem kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı, eski AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, ortaya çıkan yeni durum karşısında, soruları yanıtladı.

Kaynak, tornavida ile söküldüğü belirtilen ELT cihazının yerinde olmadığını, ilk komisyonlarının tespit ettiğini söyledi. Ancak cihazın kim tarafından söküldüğünü tespit edemediklerini ifade eden Kaynak, raporda da belirttikleri bazı hususlar hakkında bilgi verdi.

Cep telefonu sinyallerinden alınan bilgilerle enkaz yerinin yaklaşık olarak belirlendiği bir harita oluşturulduğunu belirten Kaynak, "Harita yarım saatte üretiliyor, hemen jandarma ve emniyete veriliyor. Ancak Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü bu haritanın kendilerine geldiğini, validen bile saklıyor" dedi.

Veysi Kaynak, "Haritayı polis saklıyor o zaman" sözleri üzerine, "Tabi canım. Biz her şeyi hep jandarmaya yöneltiyoruz ama..." diye konuştu.

Birileri enkazı buldu ama köylüler bulmuş gibi mi gösterdi

Enkazı ilk bulan 14 köylünün savcılıktaki ifadelerinin çok dikkatini çektiğini kaydeden Kaynak, "Köylüler, 'akşam biz eski muhtar Yılmaz Tilki'nin evinde toplandık, harita üzerinde inceleme yaptık, şurada olabileceğini tahmin ettik ve doğrudan oraya gittik ve bulduk' diyorlar. Böyle bir haritanın, eski muhtarın evinde bulunması benim kanaatimce mümkün değil" dedi.

Kaynak, "O zaman birileri enkazı buldu ama köylüler bulmuş gibi mi gösterdi?" sorusuna "Evet evet..." karşılığını verdi.

Oluşturulan haritanın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığındaki (TİB) jandarma görevlisi tarafından Kahramanmaraş jandarmasına, oradan da emniyete ulaştırıldığını ifade eden Kaynak, "Yanlış hatırlamıyorsam, akşam 22.30 sıralarında alan çok daha daraltılıyor, 4 kilometrekareye kadar düşürülüyor. Ancak birinci ve ikinci harita, hiç bir şekilde arazideki ilin valisine, sivil arama kurtarma masasına ulaştırılmıyor. Kahramanmaraş Emniyeti bu haritayı uzun süre inkar etti, biz Emniyet Genel Müdürlüğüne çok ağır bir yazı yazarak bu bilgiye ulaştık" diye konuştu.

Veysi Kaynak, raporlarında, bu haritanın dönemin Kahramanmaraş İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Hamza Tiryaki'ye verildiğini, onun da haritayı bölge komutanına arz ettiğini belirttiklerini söyledi.

Enkazın fotoğraflarını sivil havacılık çekti

Kaynak, "ELT cihazının neden ya da kim tarafından sökülmüş olabileceği konusunda bilgiye ulaşmış mıydınız?" sorusuna, "Hayır" yanıtını verdi. Kaynak, o dönemde savcılığın komisyonlarına kuvvetler ayrılığı ilkesi gereğince belge vermediğini, belgelere merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun ailesinin avukatından ulaştıklarını bildirdi.

"Enkazı ilk bulanın kim olduğunun" sorulması üzerine Kaynak, enkazın fotoğraflarını sivil havacılığın çektiğini belirtti.

Veysi Kaynak, "Sivil havacılık, enkaz yerine ilk gittiğinde fotoğraflarını çekiyor ve cihazın yerinde olduğunu görüyor. Ancak ikinci gidişlerinde cihazın yerinde olmadığını tespit ediyorlar. Sivil havacılığın buradaki kusuru, kaza kırım raporunda ELT cihazının yerinde olmadığını hiç vurgulamıyor, görmezden geliyor, raporunda buna değinmiyor" diye konuştu.

Savcılığın konuyla ilgili önemli bir tahkikat yaptığını belirten Kaynak, Başbakanlık Teftiş Kurulunun da konuyla ilgili çalışma yapması gerektiğini vurguladı.

Kaza kırım ekibi tecrübeli değildi, doğru oluşturulmadı

Dönemin komisyon üyesi CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir de olayda, devletin kurumlarının kusuru olduğunu söyledi.

Komisyonun, "kazanın oluş şekline bakmaktan daha çok; başta Kayseri Valiliği, emniyeti, Ulaştırma Bakanlığı ve sivil havacılık yetkilileri olmak üzere kamu kurumlarının kusurlarını örtbas etmek için görev yaptığını" iddia eden Özdemir, "Kaza kırım ekibi tecrübeli değildi, doğru oluşturulmadı" dedi.

CHP'li Özdemir, "ELT cihazının sökülmüş olmasının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından bir yurtdışı seyahatinde yeni bir şeymiş gibi söylenmesinin dikkatle izlenmesi gerekiyor. Ortada ihmal, kusur varsa devlete düşen görev ihmali olanları bulup çıkarmaktır. Suçlu jandarmaymış gibi gösteriliyor. İş, özel yetkili mahkemeye havale ediliyor. Savcının da yeni bir 'Ergenekon' yaratmak gibi düşüncesi var. Orada asıl kusuru olan Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü ile arama kurtarmadan sorumlu olan Ulaştırma Bakanlığıdır" diye konuştu.

Özdemir, o dönemde arama kurtarmada kusuru olan yetkililerin daha sonra üst görevlere atandığını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir