Ucuz petrol bitti

IEA'ya göre fiyatlar artık yüksek kalacak, 2015'te 100 doları, 2035'te 200 doları geçecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) enerji kolu Uluslararası Enerji Ajansı IEA'nın Baş Ekonomisti Dr. Fatih Birol, Enerji Uzmanları Derneği'nin davetlisi olarak Ankara Swiss Otel'de "World Energy Outlook 2010/Dünya Enerji Görünümü" konulu bir sunum yaptı.

Enerji piyasalarında son dönemde yaşanan belirsizliğin üzerinde duran Birol, bunun birinci nedeni olarak küresel finans krizini gösterdi. Birol, dünya ekonomisinin yeniden ne zaman ayakları üzerine basacağı konusunun belirsizliğini sürdürdüğünü ifade etti.

2035'te 200 dolar

Enerji piyasasındaki belirsizlikteki diğer önemli nedenin petrol fiyatları olduğunu söyleyen Birol, 2008'de 40 dolara kadar gerileyen petrol fiyatlarının artık düşmeyeceğini, fiyatların 2015'te 100 doları ve 2035'te ise 200 doları geçeceğini ifade etti. Birol, "Ucuz petrol devri bitti, yüksek fiyatlara hazır olmalıyız" dedi.

Sunumunda iklim değişikliği üzerinde de duran Birol, iklim değişikliğine neden olan gazlardan üçte ikisinin enerji üretimi ve tüketiminden geldiğini hatırlattı.

Fiyatta Çin etkisi

İran ve Çin'in sübvansiyonları azaltan adımlarını, enerji verimliliğine katkısı ve iklim değişikliğine etkisi açısından olumlu bulan Birol, özellikle enerji tüketimi ve üretimi gelecek dönemde artacak Çin'in, enerji piyasasındaki belirleyici ülke olacağını söyledi.

Birol, 2010 yılından itibaren dünya doğalgaz pazarında fazlanın ortaya çıktığını, doğalgaz tüketiminin de 2035 yılında yüzde 44 artarak 4,5 trilyon metreküpe çıkacağının öngörüldüğünü de açıklarken, söz konusu doğalgaz fazlasının Amerika ve Kanada'daki yerli üretim patlamasını desteklediğini sözlerine ekledi.

Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol'un yaptığı sunumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş başta olmak üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK'dan yetkililer de izledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir