Ukrayna'da olaylar yeniden şiddetlendi

Ukrayna'da çatışmalarda 25 kişi öldü, polis sabaha karşı göstericilere müdahale etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KIEV - Ukrayna'da dün yaşanan şiddetli çatışmalarda Ukrayna Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 25 kişinin ölmesinin ardından, polis başkent Kiev'deki bir meydanda toplanan göstericilere bu sabahın erken saatlerinde müdahale etti.

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukovich'e karşı üç aydır süren protestoların merkezi olan Bağımsızlık Meydanı'nda saatlerce  süren çatışmada göstericiler ateşe verdikleri otomobil
lastikleri ve tahtalardan yaptıkları barikatların arkasına  sığındılar.

Olay yerindeki bir Reuters kameramanının verdiği bilgiye göre, polisin basınçlı su sıktığı alevlerden yükselen siyah  dumanla kaplı meydanda, göstericiler polis araçlarına petrol 
bombaları atarak karşılık veriyor.

Dün yaşanan çatışmalarda Ukrayna Sağlık Bakanlığı'nın verilerne göre 25 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğunun ateşli silahlarla  vurularak  öldüğü bildirildi. Olaylarda yüzlerce kişide yaralandı.

Yanukovich  muhalefet liderlerine çağrıda bulunarak  "radikallerden" uzak durmalarını istedi ve aksi halde kendileriyle "farklı dilden" konuşacağını söyledi.

Yanukovich, bazı muhaliflerin, göstericileri Bağımsızlık Meydanı'na silahla gelmeye çağırarak çizgiyi aştıklarını  söyledi.

Muhalif liderler Vitaly Klitschko ve Arseny Yatsenyuk Yanukovich ile görüşmelerinin, şiddete nasıl son verileceği konusunda bir anlaşmaya varılamadan kesildiğini söylediler. Batılı ülkeler taraflara itidal ve diyalog çağrısı yapıyor.

Beyaz Saray, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Yanukovich'i arayarak hükümet güçlerini geri çekmesini ve elinden gelen itidali göstermesini istediğini açıkladı. Olayların ülkenin batısındaki en az üç kente daha sıçradığı bildiriliyor.

Olaylar, kasım ayında Yanukovich'in Rusya'nın baskısına boyun eğerek Avrupa Birliği ile geniş kapsamlı bir ticaret anlaşmasını imzalamaktan vazgeçerek Rusya'nın mali yardımını
kabul etmesi üzerine başladı.

Bağımsızlığını 22 yıl önce Sovyetler Birliği'nden alan Ukrayna, zaman zaman görülen olaylara rağmen bu çapta bir şiddet yaşamamıştı.

Silahlanma çağrısı

Öğle saatlerinde muhalefetteki Svoboda (Özgürlük) Partisi lider Oleg Tyagnibok, Ukrayna genelinde teyakkuzda olunması için taraftarlarına çağrı yaptı. Bu çağrıdan bir süre sonra da gösterilerde adı sıkça duyulan Praviy Sektör (Sağ Sektör) lideri Dmitro Yaroş, vatandaşlara silahlanarak meydana gelmeleri için çağrıda bulundu.

Ukrayna parlamentosundan çıkan "şartlı af yasası" ile daha önce tutuklanan göstericilerin serbest bırakılması ve Kiev belediye binası ile Gruşevskogo caddesinin boşaltılması sonucu birkaç gün önce başlayan olumlu hava, bugün çıkan olaylarla yok oldu.

İçişleri Bakanlığı: Gereken yapılacak

İçişleri Bakanlığı, çatışmaların artması üzerine, protestoların sona ermemesi halinde "gerekenin yapılacağını" açıkladı.

Kiev'de akşam saatlerinde göstericilere müdahale eden polis, protestocuların kontrolündeki Ekim Sarayı’nı boşalttı. Güvenlik güçleri ayrıca eylemcilerin işgali altındaki Avrupa Meydanı’nında da kontrolü sağladı. Polisin, işgal edilen Ukrayna Evi kongre merkezinin etrafını sardığı bildirildi.

Polisin geri püskürttüğü eylemciler, Bağımsızlık Meydanına kadar geri çekildi. Parlamento binasına yakın sokaklarda polis ile göstericiler arasındaki çatışmalar ise yer yer devam ediyor.

Gösterilerde yine kan aktı

Muhalefetteki Batkivşçina (Vatan) Partisi'nden yapılan açıklamada ise bugünkü olaylarda en az 3 göstericinin öldüğü bildirildi ancak resmi kaynaklar bunu teyit etmedi. Resmi açıklamalarda ise bir kişinin öldüğü belirtiliyor.

Bazı polislerin göstericiler tarafından rehin alındıkları iddia edilirken, polisin aldığı bir ihbar nedeniyle başkent Kiev metrosundaki ulaşımı durduğu ifade edildi.

Kiev Belediye Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, başkent Kiev’deki sokak gösterilerinde 5 protestocu hayatını kaybetti.

Açıklamada, 3 göstericinin cesetlerinin Subay Evi’ne getirildiği, birisinin Lipskaya’daki Bölgeler Partisi Merkez Binası'nda, birisinin de de hastanede öldüğü belirtiliyor.

Çatışmalarda hastanelere 71 göstericinin geldiği, 59'unun tedavisinin yapıldığı bildirildi.

NATO'dan çağrı

Bu arada Ukrayna’daki son olaylara ilişkin yazılı bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ülkede şiddete dönülmesinden ve Kiev’den gelen ölüm haberlerinden ciddi endişe duyduğunu belirtti.

Rasmussen, tüm taraflara şiddetten kaçınma ve parlamenter süreç de dahil olmak üzere acilen diyaloğa yeniden başlama çağrısı yaptı.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier da protestocuları hedef alan şiddetin devam etmesi durumunda, bundan sorumlu olan yetkilileri hedef alacak Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarının söz konusu olabileceği uyarısında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir