Ukrayna’da seçim zamanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan ONAT
Finansinvest


Haftanın son işlem gününe gelirken pazar günü Ukrayna’da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine dikkat edilmeli. Seçimlere yaklaşırken şimdilik zayıf bir olasılık dahi olsa bölgede olası bir gerilim ani ve hızlı fiyat hareketleri görmemize neden olabilir. Bu dönemde özellikle altın/ons fiyatlarındaki hareketler de yakından takip edilmeli. Hatırlanacağı üzere Ukrayna odaklı gelişmeler Mart ayında altın/ons fiyatlarının ani bir hareket ile 1392 dolar seviyesine kadar ulaşmasına ve sonra azalan tansiyon nedeni ile aynı hızda düşüş göstermesinde etkili olmuştu. Bölgede devam eden belirsizliğin yakın vadede küresel piyasaları rahatsız etmeye devam edeceği düşünülürse altın fiyatlarının da sahip olduğu düşük fiziki talep koşullarına karşın böyle bir ortamdan fayda sağlayarak en azından değer kayıplarını sınırlaması beklenebilir. 

Öte yandan geçtiğimiz gün açıklanan Fed tutanaklarının ABD ekonomisinin henüz istenen düzeyde iyileşmediği, bu nedenle de tahvil alımları sona erse bile faiz artırımları yoluyla gidilecek bir sıkılaşma için aceleye gerek olmadığına vurgu yapmasının küresel piyasalarda olumlu algılamaları desteklediği söylenebilir. Bu açıklamalar erken faiz indirimi risklerini de azaltırken aslında sürpriz bir açıklama olmaktan uzak. Buna karşın yatırımcıların risk iştahı Fed’in aynı patikada ilerlediğini hissetmesi ile artış kaydetmekte. 

Yakın vadede Fed’in para politikasına yönelik beklentiler, gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik ilgi üzerinde de belirleyiciliğini koruyacaktır. Ancak Türkiye’nin içinde bulunduğu kırılgan beşli içinde seçim dönemleri yaklaştıkça siyasi tansiyonda artış ile olası politik riskler ilerleyen dönemde baskıya yol açabilir. TL varlıklarda son günlerde yaşanan değer kazançlarını da göz önüne alırsak kısa vadede olumlu tablonun sürebileceği buna karşın getiri potansiyellerinin orta vade azalmaya başladığı unutulmamalı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir