Uludağ'ın sisi dağılmak bilmiyor!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA'DAN / Ömer Faruk Çiftçi

Barındırdığı değerler bakımından Bursa gibi bir başka kentimiz var mıdır? Bilemiyorum. Üretim ve istihdamla ekonomiye katkısı tartışılamayan kentin turizm değerleri de en az sanayisi kadar önemli. Ama maalesef bunlar yeterince değerlendirilemiyor. Üretim elbette önemli ama bunun yanında kentin tarih, doğa, kültür, termal, kayak gibi çok farklı seçenekleri bulunan turizmden de hak ettiği payı almasında ne gibi bir kötülük var ki? Sahip olduğumuz değerleri ortaya çıkarıp bunları dünyanın ilgi ve bilgisine sunup buradan elde edilecek gelir, önce bireylere ardından kente sonuç olarak da ülke ekonomisine katkı yapacaktır.

Bursa'nın bence en önemli turizm argümanı Uludağ'dır. Sadece kayak turizmi ile sınırlanamayacak Uludağ yeterli alt ve üstyapı yatırımları ile yılın 12 ayı rahatlıkla kullanılabilir. Ama gelin görün ki T.C. Başbakanının müdahil olduğu ve çözümlenmesi konusunda kesin talimatı bulunan Uludağ'da yıllar geçmesine rağmen bir arpa boyu yol alınamıyor. Uludağ'ın sorunlarının çözümünde yaşananlar bize Bursa'nın o kadar da güçlü bir lobisi olmadığını gösteriyor. Zira Başbakan talimat verecek, ilin en güçlü siyasetçisi, Bakanı -Faruk Çelik- işin takipçisi olacak ama yine de sorun çözümlenemeyecek. Bu nasıl bir bürokrasidir? Şaşmamak elde değil.

Geçtiğimiz günlerde TÜRSAB Güney Marmara Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş ve yönetim kurulu üyeleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Yaşar Dostbil ile Ankara'da bir araya geldi. Uludağ'ın sorunlarının konuşulduğu görüşmede genel müdürün sözleri heyette adeta soğuk duş etkisi yarattı. Genel Müdür Dostbil, "Bakanlık yönü ile proje hazır. Biz hemen projeyi uygulamak istiyoruz. Ama koruma kurullarını aşamadık. Yeni planda Uludağ komple yıkılmayacak. Sıfırdan yapıp sezon kaybedeceğiz diye bir durum söz konusu değil. Biz bu sezon inşallah çalışmalar başlayacak diyoruz. Bu sene olmazsa seneye diyoruz" şeklinde konuşmuş. Genel müdürün konuşmasında can alıcı cümleyi tekrar etmek istiyorum. Dikkat buyurun 'Bu sene olmazsa seneye.'! Pes diyorum, başka da bir şey demiyorum.

Vali Şahabettin Harput ile Bursa'nın termal turizmi ve Uludağ'da gelinen son durum ile ilgili makamında yaptığımız sohbete Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de katıldı. Altepe geçtiğimiz yıl Uludağ'ın alt ve üstyapı çalışmalarının Büyükşehir'e devredilmesini istemiş, ama bu isteği kabul görmemişti. Çevre Bakanı ile karşı karşıya gelen Altepe sonunda geri adım atmak zorunda kalmıştı. Tekrardan konuyu hatırlattığımda Altepe'nin yüzündeki alaycı gülümseme aslında sorumun cevabını vermişti. Yüz ifadesinden çıkardığım sonuç maalesef Uludağ'ın sorunlarının öyle kolay çözümlenemeyeceği yönündeydi. Altepe ısrarla Uludağ'da alt ve üst yapının belediyeye devredilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Türkiye'nin en önemli kayak merkezin sorununun Ankara'dan değil yerinden çözümlenebileceğine işaret ediyor.  Mantıkla uyuşan bu talep Bakanlık tarafından karşılık bulmuyor. Bulmadığı gibi bir çözüm de sunulmuyor. Sorun Bursa'nın sorunu, çözümün de buradan çıkacağına inanıyorum. Geldiğimiz noktada Uludağ'ın durumunda bir değişiklik yok. Bu sezon da kaçmış durumda. Umutlar yine kaldı bir başka bahara…

Bu konularda ilginizi çekebilir