Uluslararası ODTÜ Robot Yarışması başladı

Yarışmada mayınların yerini tespit eden robotlardan, sumo güreşi yapanlara, çizgi izleyenlerden çöp toplayanlara kadar 500'den fazla robot yarışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ODTÜ'nün ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası ODTÜ Robot Yarışması başladı.

İki gün sürecek yarışmada, mayınların yerini tespit eden robotlardan, sumo güreşçi yapanlara, çizgi izleyenlerden çöp toplayanlara kadar 500'den fazla robot yarışacak.

Robot Günleri'nin basın sorumlularından Sıla Karausta, bu yıl dokuzuncusu düzenlenen yarışmaya İran ve Cezayir'den katılımın olduğunu ve 500'ün üzerinde robotun yarıştığını anlattı.

Robotların mini sumo, sumo, çizgi izleyen, slalom, çöp toplayan, triatlon, çoklu mini sumo ve serbest kategorilerinde olmak üzere dokuz kategoride yarışacaklarını ifade eden Karausta, ayrıca yarışmaya bu yıl mayın tarlası adıyla yeni bir kategorinin eklendiğini belirtti. Karausta, bu kategoriyle teknolojinin bir adım daha öne taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Yarışmaya katılan robotlar, birbirinden ilginç özellikleri ile dikkati çekiyor.

Tevfik Fikret Lisesi'nin Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim'den etkilenerek adını koydukları "Devrim 2" isimli robot da görenlerin ilgisini çekiyor. Robot, belirlenen askılara istenen eşyayı asabiliyor.
Hacettepe Üniversitesi Robot Topluluğu üyelerinin geliştirdiği İnsansız Hava Aracı isimli robot, dört pervanesiyle helikopter özellikleri taşıyor. Robotun altındaki kamerayla alınan görüntü sayesinde yerdeki nesnelerin takibi yapılabiliyor.

Atılım Üniversitesi grubunun ürettiği insansız kara aracı, kamerası sayesinde anlık görüntü kaydedilebiliyor. GPS özelliğine sahip kara aracı, mayınları bulabiliyor ve mayınlı bölgenin koordinatlarını veriyor.
Yarışmanın final töreni, yarın yapılacak.

 (AA)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir