Uluslararası piyasa beklentileri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeşim Sarışen / Yapı Kredi Yatırım 

Gelişmiş ve gelişmekte olan piyasaların 14 Nisan sonrasında etkili olan tepki yükselişlerinin ardından geçen hafta satış baskısı altında kaldığını gördük. Cuma günü küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi yüzde 0,81 ekside günü tamamlarken,  teknoloji endeksi Nasdaq yüzde 1,75 düşüşle piyasa genelindeki satış baskısına öncülük etmeye devam etti. 14 Nisan sonrasında 200 günlük ortalamasından  toparlayarak piyasa genelindeki stabilizasyona da destek olan Nasdaq, bu yükselişte 4.185 seviyesindeki ilk önemli direnç bölgesini geçemedi. Aynı zamanda 50 günlük ortalamasının altında kalmış oldu. Önümüzdeki günlerde Nasdaq’daki seyrin piyasa geneli için de belirleyici olabileceğini, endekste bir tepe formasyonu oluşup oluşmayacağını izliyoruz.  
Makro tarafta ise ABD’de açıklanan makro verilerin toparlanmanın hızı konusunda vereceği sinyalleri, bu doğrultuda da ABD faizlerindeki seyri gözlemlemeye devam ediyoruz. Bu kapsamda son açıklanan verilerin geneline baktığımızda beklentileri aşan Mart ayı enflasyon rakamı başta olmak üzere perakende satışlar, Philadelphia FED imalat endeksi ve geçen hafta açıklanan dayanıklı tüketim mal siparişlerinde gördüğümüz güçlü sinyaller dikkat çekici. Nitekim bu veriler sonrasında ABD faizlerinde yükselişler görmüştük. 

Piyasalar açısından volatilitenin düşük, faizlerin belirli bant içinde bulunduğunu, göreceli olarak daha olumlu havanın devamı açısından ABD enflasyonun düşük kalmaya devam etmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak son açıklanan veriler ile birlikte enflasyonun önümüzdeki dönemde  yavaş yavaş daha fazla konuşulacağını tahmin ediyoruz. 

Kısacası bu hafta FED FOMC toplantısı ve açıklanacak verilerden gelecek sinyaller önemli.  Cuma günü ABD istihdam verisi başta olmak üzere ISM imalat verileri, ilk çeyrek büyüme rakamları, Euro Bölgesi’nde Nisan ayı öncü enflasyonu ve Çin resmi PMI imalat endeksi takip edilecek önemli makro veriler. Ayrıca geçtiğimiz hafta açıklanan ve yukarı yönlü baskıların hafiflemeye devam ettiğine yönelik sinyallerin ön planda olduğu enflasyon rakamları sonrasında, Japon Merkez Bankası’nın (BOJ) toplantısı da haftanın önemli gündem maddelerinden biri olabilir.