Umut Oran, İlker Başbuğ'u ziyaret etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "İlker Paşa'nın özgürlüğüne kavuşmasından, adaletin geç de olsa tecelli etmiş olmasından dolayı mutluyuz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Silivri Cezaevi'nden tahliye edilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'u Fenerbahçe Orduevi'nde ziyaret etti.  

Basına kapalı yaklaşık 1,5 saat süren ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Oran, Başbuğ'un uzun bir süre tutuklu kaldığını belirterek, özgürlüğüne kavuşmuş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  

Oran, Başbuğ'un sağlığının iyi olduğunu, arkadaşlarının tutuklu olması nedeniyle üzüntü duyduğunu söyledi. 

Ziyarette, Başbuğ ile görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Oran, şöyle devam etti: 

"İlker Paşa'nın özgürlüğüne kavuşmasından, adaletin geç de olsa tecelli etmiş olmasından dolayı mutluyuz. Şu anda Özel Yetkili Mahkemeler tarafından alınan kararlarla farklı davalarda içeride tutuklu olan masum insanlar var. Onlar için de aynı kararların çıkmasını bekliyoruz. Türkiye'de adaletin tecelli etmesi, insanların özgürlüğüne kavuşmasını bekliyoruz. Balyoz'dan, Ergenekon'dan tutuklu olan birçok askerimiz var. Silivri'den yeni tahliyeler bekliyoruz. Anayasa'nın İlker Paşayla alakalı verdiği karar bir emsal karardır. 5 yılı aşan sürede halen tutuklu olanlar var. Özel Yetkili Mahkemelerin aldığı kararların dikkate alınmaması gerekiyor."   

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün bu konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunduğu aktaran Oran, "Erdoğan'ın dünkü açıklamaları çok önemli. Erdoğan, yaptığı açıklamada daha evvel 'Ergenokon ve Balyoz için savcıyım' diyordu ve davaların doğru olduğunu ifade ediyordu. İlk kez dün Erdoğan 'bu davalarda katakulli olduğu' ifadesini kullandı ve Balyoz davasında alelacele karar verildiğini itiraf etti. 'Ergenekon'da da gerekçeli kararın halen yazılmadığını' açıkladı. Bu da son derece önemli. Bunları söyleyen bir başbakan. 'Her iki davada haksızlığa uğrayan, orada boşu boşuna tutulan insanlar var' dedi. 'Paralel yapı görevini icra etti' dedi. Buradan Başbakan çağrıda bulunuyorum; böyle bir bilgiye sahipse bildiklerini çıkıp açıklamak zorunda" değerlendirmesinde bulundu. 

Oran, bu açıklamaların, Balyoz Planı davasında da önemli dayanak teşkil etmesi gerektiğini belirterek, gizli tanıklarla, birtakım dijital delillerle insanların hayatlarının çalındığını vurguladı. 

Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından dolayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına çağrıda bulunan Oran, mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini dile getirdi.  

 "Bakanlarla ilgili fezlekeler halkın gözleri önünü konulmalı"   

Oran, "CHP'nin, dört eski bakan hakkındaki fezlekelerin Meclis'te görüşülmesi için harekete geçtiği" haberlerine ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti: 

"Grup Başkanvekillerimiz çalışıyor. Anadolu ve Türkiye, bizden bu fezlekelerin seçimden önce ortaya çıkması, okunması, görünmesi ve değerlendirilmesini istiyor. Milletin iradesi, bu ülkede yolsuzluk iddiaları varsa, seçimden önce bunların ortaya çıkmasını istiyor. Bunlarla ilgili TBMM Genel Kurulu'nun, bunları gündemine alması ve bunların görüşülmesi ve kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesi önemli. Halkın bu hassasiyetine saygı gösteriyoruz."  

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i eleştiren Oran, "Fezlekeler geldikten 48 saat sonra Meclis kapandı ve fezlekeler Meclise gelmedi. Cemil Çiçek, bunların gündeme gelmesini engelledi. Buradan da TBMM Başkanı Çiçek'i göreve davet ediyorum. Bu seçimden önce, bu bakanlarla ilgili fezlekeler halkın gözleri önünü konulmalı ve halkımızın bilgi sahibi olması asla engellenmemeli. Çiçek, bağımsız, tarafsız, yüce meclisin başkanı olduğunu Türk milletine ispat etmeli" ifadelerini kullandı.