USD/TRY ne kadar içten hareket ediyor?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Burak DEMİRPEHLİVAN / SAXO CAPİTAL MARKETS

 

Yerel seçimleri geride bırakırken, Türk Lirası’nın seçime çok kısa bir süre kala başlayan bir değerlenme trendine girdiğini izledik. Yeni yıla girişle birlikte yaklaşık % 18,5 yükseliş kaydedilen kurda bu tepkinin % 10,50’si geri verildi bile. Kuru hareket ettiren ana neden hala iç gelişmeler olarak görünmüyor. 

Bunu bize anlatan; FED’in verdiği varlık alımı azaltım startı ile gelişmekte olan ülke para birimlerindeki beliren hareketlilik. Burada dikkatimi çeken döviz çifti ise USDZAR( Dolar/Güney Afrika Randı). Özellikle 2014 birinci çeyreği boyunca Dolar/TL ile arasında ciddi bir paralellik mevcut. Varlık alımlarında azaltımın tercih edilmiş olması akıllara ikinci adım olarak beklenen faiz artırımını getiriyor. FED tarafında bir istek hissediliyor ancak yol haritası hala net değil. Piyasa ise fiyatlamasını çoktan yüksek faiz ortamına alışacak şekilde yaptı bile. Demek ki; ana etken yalnızca faizin artışı değil, faizdeki volatilitenin artması. Çünkü artış, zaten beklentiler içerisinde, ancak ne kadar hızlı veya yavaş olacağı asıl belirsizlik. 

FED’in politika açıklamalarında titiz davranmasının ardında, kendine koşullar koyup bu koşullara göre bir piyasa komünikasyonu tercih etmesinin arkasında da bu volatiliteyi artırmama isteği bulunmakta. Kurdaki sert sıçramaların gerçekleştiği dönemlerin ABD faizlerindeki dalgalanmaya rağmen TCMB’nin politika değişimine gitmediği periyotlar olduğunu görüyoruz. Şu aşamada ise küresel piyasada ABD faizlerindeki volatilitenin düşük algılandığı bir ortamda olmamız kurdaki geri çekilmeyi açıklıyor. 

Bu hareketin ivme kazandığı zaman ise, FED başkanı Yellen’ın faizler ile ilgili olarak “6 ay” kavramını kullanmasına rağmen piyasada tepkinin sert olmadığı toplantı sonrası dönem. Peki USDTRY bu ortamda artık eski günlerine geri dönüyor diyebilir miyiz? Hayır. USDTRY’de izlenen hareket şimdilik, teknik anlamda Mayıs 2013’ten bu yana izlenen yükselen kanalın içerisine bir geri dönüş. Yükseliş yönündeki momentum hala korunuyor ve 2,20-30 bölgesini radara sokuyor. FED’in başlattığı dalga da devam ediyor. Sonuç: Piyasayı, ABD’de atılacak adımların faizlerde dalgalanmaya sebep olma ihtimali ve TCMB’nin refl eks kabiliyetine göre hareketler bekliyor.