Uyuşmazlık dosyası Yargıtay'a gönderilecek

İrticayla Mücadele Eylem Planı ile Ergenekon dava dosyası uyuşmazlığının çözülmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yargıtay 11. Ceza Dairesi, "İrticayla Mücadele Eylem Planı" Davası ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" suçu kapsamında görülen davayı birleştiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ile arasındaki olumlu görev uyuşmazlığının çözülmesi için dava dosyasının, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na iletilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu 10 kişinin, Yargıtay'da yargılanmasına devam edildi.

Duruşmaya, Cihaner'in yanı sıra diğer sanıklar Erzincan İl Jandarma İstihbarat Müdür Yardımcısı Ersin Ergut, MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir, MİT mensupları Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel, astsubaylar Orhan Esinger ve Şenol Bozkurt ile sanık avukatları katıldı.

Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile bazı sanık yakınları da duruşmada izleyici olarak yer aldı.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca görevsizlik kararı verilerek, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen "Gülen cemaatine ilişkin" soruşturma evrakının akıbeti konusunda yazılan yazıya yanıt gelmediğini açıkladı.

Ülker, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının 2010/470 numaralı soruşturma evrakının akıbetinin sorulması ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2009/547 esas sayılı dosyası sonuçlandığında bilgi verilmesi konusunda yazılan yazılara da cevap gelmediğini söyledi.

Ersan Ülker, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 2010/108 esas sayılı dosyasının gönderilmesi için yazılan yazıya, dosyanın incelemeye alındığı şeklinde bilgi verildiğini kaydetti.

Ülker, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından Daire'ye gönderilen yazıda; Erzurum'daki dava ile "İrticayla Mücadele Eylem Planı" davasının birleştirilmesine karar veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin de daha önce birleştirme kararı vermiş olması nedeniyle aradaki olumlu görev uyuşmazlığının çözümü için dosyaları, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na iletilmek üzere Başsavcılığa gönderdiğinin belirtildiğini aktardı.

Daire Başkanı Ülker, şikayetçi Ahmet Demir'in avukatı Adnan Şeker tarafından sunulan dilekçede, müdahillik kararı verilmesi ve reddi hakim taleplerinde bulunulduğunu belirtti.

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Enis Luş, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı ile Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesine yazılan müzekkerelerin cevaplarının beklenmesine karar verilmesini istedi.

Savcı Luş, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ile Yargıtay 11. Ceza Dairesi arasındaki olumlu görev uyuşmazlığının Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından çözülmesinin beklenilmesinin de kararlaştırılmasını talep etti.

"Olumsuz görev uyuşmazlığı söz konusudur"

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner'in avukat Turgut Kazan, müdahillik ve reddi hakim talebinde bulunan Ahmet Demir'in, suçtan zarar gören sıfatı bulunmadığını belirterek, söz konusu taleplerin kabul edilemeyeceğini savundu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, olumlu uyuşmazlık çıkarmasının ise hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ileri süren Kazan, şu anda olumlu değil olumsuz bir görev uyuşmazlığının söz konusu olduğunu ve Daire'nin bunu tespit etmesi gerektiğini belirterek, "Yüksek dereceli mahkeme olarak Dairenizce verilen birleştirme kararından sonra İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin aynı dosya ile ilgili olarak verdiği birleştirme kararı hukuki bir değer taşımaz. Bu bakımdan Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca çözülecek bir uyuşmazlığın bulunmadığını düşünmekteyiz" görüşünü savundu.

"İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının, 15 sayfa olmasına karşın, Daire'ye eksik sayfaların gönderildiğini" ifade eden Kazan, "Bu, nasıl bir oyun ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor" dedi.

İlhan Cihaner de yüksek mahkemenin birleştirme kararından sonra İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin oy çokluğu ile vermiş olduğu birleştirme kararının yok hükmünde olduğunu kaydetti.

Dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi

Daire, "İrticayla Mücadele Eylem Planı" Davası ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" suçu kapsamında görülen davayı birleştiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ile arasındaki olumlu görev uyuşmazlığının çözülmesi için dava dosyasının ve eklerinin, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na iletilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı ile Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesine yazılan müzekkerelerin cevaplarının beklenmesine karar veren Daire, müşteki avukatı ve sanık avukatlarının usule ilişkin talepleri ile Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinin dava dosyasındaki eksik olan usulü işlemlerin tamamlanmasının, Daire ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi arasında doğan birleştirme konusundaki uyuşmazlığın Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca çözümlenmesinden sonra değerlendirilip karara bağlanmasını kararlaştırdı.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca görevsizlik kararı verilerek, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen "Gülen cemaatine ilişkin" soruşturma evrakının akıbetinin, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığından sorulması için yazılan yazı yanıtının beklenmesini kararlaştıran Daire, tanık Ulaş Yılmaz'ın ifadesi için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine yazılan talimatın akıbetinin sorulmasına karar verdi.

Daire, bu nedenlerle duruşmayı 22 Ekime erteledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir