Var olmanın öteki adı; Aşkale çimento

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERZURUM'DAN / Ela KARASU

erzurum@dunya.com

Aşkale Çimento, bir yatırım mucizesi ve özelleştirmenin ülkemizdeki en güzel örneği olarak, bölge için yaşam soluğu olmaya, ekonomik yaşamı canlandırmayı hedeflemeye devam ediyor. 1993'te filizlenen ve Erzurum'un kendi dinamiğinin ortaya çıkmasına sebep olan şirket, bölgede inovasyon yaratan önemli bir marka olmayı da sürdürüyor. Bu bağlamda da kent sanayisi hamle yapıyor, şehir yeni bir vizyon kazanıyor. Aşkale Çimento, kalıcı zenginliği yani sürdürülebilir gelişmeyi yakalayabilmesiyle de sinerji ve motivasyonunu artırıyor.

Şirket, kuruluşundan bu yana neler mi yaptı? Erzurum'dan uzanan yatırım halkasına Giresun'dan Van'a, Erzincan'dan Ağrı'ya, Trabzon'dan Gümüşhane ile Batum'a milyon dolarlık birçok tesisi ekledi. Eklerken de bu illerin istihdamına büyük ölçüde katkı sağladı. Başarı zincirinin halkası bunlarla da kalmıyor. 2004 yılından bu yana İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesinde her geçen yıl biraz daha öne çıkarak devler liginde boy göstermeye devam ediyor. Şirket; Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 2004 yılında 478, 2005 yılında 340, 2006 yılında 309, 2007 yılında 296, 2008 yılında 241 ve nihayet son açıklamada 2009 rakamlarına göre 221'inci sıraya yükseldi. Aşkale Çimento, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında bir önceki yıla göre 20 basamak yükselerek, Erzurum'dan listeye giren tek kuruluş oldu. Özel firmalar içinde ise 211. sırada yer aldı.

İSO'nun ilk defa 1968 yılında 100 Büyük Sanayi Kuruluşu ölçeğinde başlattığı ve yıllar içinde geliştirerek, 1981'den itibaren de Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu olarak sürdürmekte olduğu bu çalışma, 42 yıldır Türkiye ekonomisinin ve sanayisinin gelişimine ışık tutması açısından büyük önem taşıyor. Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu raporu, ülke ekonomisi içinde önemli ağırlığa sahip sanayi kuruluşlarını deşifre etmesiyle, işletmelerin kendini yenileyerek büyümesi için de katkı sağlıyor. Ülke birliği bilincini her geçen gün biraz daha sağlamlaştırmasına sebebiyet vererek önemini yansıtan İSO'nun bu etkinliği de takdire şayan nitelikte.

Türkiye ekonomisi üzerine söz sahibi olma unvanını sağlayan bu başarının sırrını Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, "Bu başarı büyük Türkiye sevdasıdır" sözleriyle açıklıyor. "Bir yandan rekabet ve piyasanın acımasız şartlarına karşı ayakta durmak, öte yandan bin ortaklı yapıyı muhafaza etmek zor iş. Ama biz bunu azim ve el birliğiyle başardık. Yıllardan beri hem yatırım yapıyor hem de ortaklarımıza kar dağıtıyoruz. Bizim başarımızın özünde güven ve samimiyet var" sözleriyle de   Yücelik, başarının haklı gururunu yaşıyor, yaşatıyor.

Bu bölge için Aşkale Çimento, aynı zamanda var olma mücadelenin yansıması yani var olmanın öteki adı olarak da görülüyor.

Evet, Bir tarafta vurguna malzeme olan özelleştirmeler, diğer yanda da Türkiye'de hem çok ortaklı ve özelleştirme sürecinde satın alınarak şirket hüviyetine sahip, sürdürülebilir gelişmeyle yüz akı olan Erçimsan Holding.

Ne Denir?

Teşekkürler Erçimsan

Teşekkürler Lütfü Yücelik...

Bu konularda ilginizi çekebilir