Vasıflı üniversite, kaliteli eğitim…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Mahmut SABAH

[email protected]

Kayseri'de üniversite fikrinin olgunlaşması, 20 Nisan 1969'da Gevher Nesibe Tıp Fakültesi'nin temeline atılan ilk harçla başlar. Azmin ve kararlı bir duruşun somut ifadesi olan o anlamlı temel atma töreninin üzerinden 42 yıl geçti.

O günlerde art niyetli birilerinin; "Bu topraklarda ot bitmez ki, temel tutsun!.." diyerek üniversite girişimini engellemeye kalkıştıkları 'Talasaltı'nın kıraç topraklarında, bugün enstitü binaları, yüksekokulları, araştırma-uygulama merkezleri, sportif ve sosyal amaçlı  kültür siteleriyle 16 fakülteli bir üniversite yükseliyor. Hem de, koyu yeşillikler arasında.

Adı Erciyes Üniversitesi bu bilim yuvasının. Erciyes Üniversitesi 37 bin öğrencisi, 2 bine yaklaşan akademik personeli, bir o kadar çalışanı ve de çağdaş çizgiler taşıyan yapılanma modeli ile bugün Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biri. Kısacası, fiziki büyüme ile akademik gelişimini bir arada yürüterek, oluşum sürecini çoktan tamamlamış bir üniversite…

Kayseri, uzun bir aradan sonra ikinci üniversite heyecanını 2008 yılında öğretime açılan Melikşah Vakıf Üniversitesi ile yaşadı. Şimdilerde ise kapılarını yüksek öğrenim çağına gelmiş gençlere açmaya hazırlanan iki yeni üniversite için yaşıyor. Bunlardan Nuh Naci Yazgan Vakıf Üniversitesi sonbaharda devreye girecek. Bunu, altyapı çalışmaları devam eden Abdullah Gül Üniversitesi izleyecek.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Kayseri Yüksek Öğrenim ve Yardım Vakfı'nın öncülüğünde işadamlarının desteğiyle kurulan bir üniversite. Nuh Naci'nin bünyesinde dört fakülte, bir meslek yüksekokulu ile sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüleri yer alıyor. Üniversitede ilk akademik dönem bu yıl Mühendislik Fakültesi'nin inşaat bölümü ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin işletme ve iktisat bölümlerine öğrenci alımıyla başlayacak.

Rektör Prof. Dr. Kerim Güney; "Temel hedefimiz, çağdaş metotlar uygulayarak, işletmelerin ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerilere sahip, mesleğine saygı ve sevgi duyan, paylaşımcı, yapıcı, araştırmacı, girişimci, özgür, üretken, ekip çalışmasında başarılı, teknolojik gelişmeleri izleyip, bundan faydalanabilen, bakış açısı geniş, çevre koruma bilinci taşıyan, toplumsal ve etik değerlere saygılı, kendine güvenen, sosyal ve kültürel yönü güçlü bireyler yetiştirmektir. Üniversitemizin öncelikli hedeflerinden birisi, mezunlarımızın iş arayan değil, iş kuran ve istihdam yaratan girişimciler olarak ülke ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlamaktır" diyor.

Sahi; niye olmasın?

Hele ki; Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Nevzat Özhamurkar'ın deyimi ile "Alimin uykusu cahilin ibadetinden evla" iken…