VOB ihracatçıya yönelik çalışma başlatıyor

VOB Genel Müdürü Dönmez, TİM ile bir çalışma yapacaklarını, muhtemelen bankaları da devreye alacaklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile bir çalışma yapacaklarını, muhtemelen bankaları da devreye alacaklarını bildirdi.

Dönmez, düzenlenen basın toplantısında, döviz kontratlarına şirketler tarafında istenilen hareketin henüz gerçekleşmediğini ifade ederek, ''Döviz kontratları hala bireysel yatırımcı ağırlıklı. Bireysel yatırımcıya stopaj var, şirketlere stopaj yok ancak şirketler o kadar işlem yapmıyor'' dedi.

İhracatçılar ile görüştüklerini anlatan Dönmez, TİM'in VOB ile bir işbirliği protokolü yapabileceğini bildirdi.

Dönmez, ''İhracatçılara dönük eğitim tanıtım çalışması yapacağız. Muhtemelen bankaları da devreye katacağız. Çünkü orada teminat sistemini kolaylaştırmak lazım onu da bankalar yapabilir. Bana, VOB'a ilişkin bütün bu bahaneleri yok etmek düşüyor'' diye konuştu.

Teminatları düşürdüklerini de hatırlatan Dönmez, işbirliğinde Türkiye Bankalar Birliği'nin işin içinde olması gerektiğinin altını çizdi.

Dönmez, bir soru üzerine Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın ihracatçılara muhtelif zamanlarda ''Gidin VOB'u kullanın'' dediğini anımsatarak ''TİM'de bunun üzerine işbirliği yapalım durumu oluştu. Dolayısıyla bize onlar ulaştı. Biz de onları ziyaret ettik. Şu anda böyle bir işbirliği protokolün altyapı çalışmaları devam ediyor. Orada muhtemelen yakın zamanda bir duyuru olacaktır'' diye konuştu.

Dönmez, dış ticaret ile uğraşan herkese nasıl bir risk üzerine oturduklarını bilmeleri açısından kontratların önemini anlatmak istediklerini söyledi.

VOB'da endeks ve döviz opsiyonlarına da başlayacaklarını belirten Dönmez, İMKB 30-100 kontratı ile de yatırımcının daha küçük teminatla iki endekste de pozisyon alabileceğini anlattı.

VOB'un işlem hacminin yıl sonunda 400 milyar lirayı geçeceğini belirten Dönmez, gelecek yıl ise 500 milyarı rahatlıkla bulabileceğini bildirdi.

Euro-dolar kontratları işleme başlıyor

Çetin Ali Dönmez, aralık ayının ilk yarısında euro-dolar kontratlarının işleme başlayacağını belirterek, uluslararası piyasalarda işlem yapılan bir kontratı açmakla Türk yatırımcısının burada da işlem yapmasını istediklerini söyledi. Dönmez, dolar-TL kontratında da piyasa yapılıcılığının başlayacağını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir