VOB, Merkezi Sicil Lisanslama'ya ortak olacak

VOB, Merkezi Sicil Lisanslama ve Eğitim Kuruluşu Anonim Şirketi'ne yüzde 15 oranında ortak olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) 2 milyon lira sermayeyle kurulması planlanan Merkezi Sicil Lisanslama ve Eğitim Kuruluşu Anonim Şirketi'ne yüzde 15 oranında ortak olunma kararı aldığı bildirildi.

VOB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, dün yapılan genel kurulda konuşan VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, VOB'un faaliyete geçtiği ilk yıl toplam işlem hacminin 3 milyar lira olduğunu, 2010 yılını ise ilk yıla göre 143 kat büyüyerek 431 milyar lira hacimle tamamladıklarını belirtti.

Kestelli, "2010'un VOB için kritik eşiklerin aşıldığı bir yıl olduğunu" ifade ederek, şunları kaydetti:

"Öncelikle, İngiliz Patsystems'ın VOB'a özel tasarladığı yeni yazılımla borsamızın opsiyonlar başta olmak üzere yeni kontratlarla büyüme perspektifi genişledi. VOB'da işlem gören VOB-İMKB 30 sözleşmesinin ABD'deki yatırımcılar tarafından da alınıp satılabilmesi için şart olan düzenleyici otorite onayı çıktı. Eylül ve Ekim aylarında yapılan yasal düzenlemelerle, özellikle döviz kontratları işlem hacmini olumsuz etkileyen BSMV sorunu tamamen, stopaj sorunuysa büyük ölçüde çözüme kavuştu. Sermaye piyasalarının artan türev ürün ihtiyacına cevap verebilmek için Aralık ayında 3 yeni kontrat çıkardık. VOB'daki pamuk kontratını canlandırmasını beklediğimiz lisanslı depoculuk için kuruluş izni alındı. Personel sayımız 65'ten 78'e çıktı. Veri yayıncı sayımız 6'ya ulaştı. Borsamızda işlem yapan aracı kuruluş sayısı 8 yeni katılımla 98'e yükseldi."

"Önümüzdeki ay opsiyonlara başlayacağız"

2011'in VOB için stratejik bir yıl olduğunu ifade eden Kestelli, "Eğer kontrolümüzde olmayan büyük bir sorun yaşamazsak önümüzdeki aylarda opsiyonlara başlamayı umut ediyoruz. Her şey yoluna girdiğinde bizi yeni bir boyuta taşıyacak opsiyonlarla birlikte küresel arenanın önemli aktörlerinden biri olmayı hedefliyoruz" görüşünü bildirdi.

Genel kurulda, İMKB, Takasbank, Aracı Kuruluşlar Birliği gibi kurumların da iştirak edeceği, sermaye piyasasında çalışanların mesleki yeterliliklerini, bilgi ve becerilerini tespit etmek amacıyla lisanslama sınavları yapacak, eğitim programları düzenleyecek ve piyasa çalışanlarının sicilini tutacak Merkezi Sicil Lisanslama ve Eğitim Kuruluşu Anonim Şirketi'ne yüzde 15 oranında ortak olunma kararı alındı.

VOB Genel Kurulu'nda Ayşegül Merdin ve Remzi Süha Dede'nin Yönetim Kurulu'na, Mert Öncü ve Adnan Güzel'in ise Denetim Kurulu'na üye olarak geçmesi kabul edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir