VOB'da taşınma tartışması kavga çıkardı

Borsaların tek çatı altında birleştirileceği ve VOB’un İstanbul’a taşınacağına yönelik iddialar sonrasında Tuğrul Yemişçi ile Başkan Işınsu Kestelli arasında sözlü düello çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Kurucu Başkan Yemişçi, tartışmaların VOB'un performansındaki düşüşten kaynaklandığını savundu. Hemen ardından açıklama yapan Başkan Işınsu Kestelli ise bu yorumun haksızlık olduğunu vurguladı.

İZMİR - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın İzmir'den İstanbul'a taşınması konusunda son dönemde yeniden alevlenen tartışmaya dün Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) Kurucu Başkanı Tuğrul Yemişçi'de katıldı.

Yemişçi, İMKB, VOB ve Altın Borsası'nın aynı çatı altında toplanmasının doğru bir yaklaşım olduğunu hatta yeni kurulan Türkiye Ürün Borsası'nın da bu çatı altında olması gerektiğini savundu. Yemişçi, "VOB İzmir'de kalsın, vermeyiz" sözüne katılmakla birlikte, bu noktada çuvaldızı kendilerine batırmaları gerektiğini, VOB'un İstanbul'a taşınacağı tartışmalarının başarısızlıktan kaynaklandığını söyledi.

Yemişçi, VOB'un 2007 yılından bu yana opsiyon ve tek hisseye dayalı kontratları açamadığını da kaydederek işlem hacminin de zayıfladığını belirtti.

Yemişçi, VOB için operasyon merkezinin İzmir'de kalması, İstanbul'da ise yönetim ofisi açılması sözünün kendi döneminde verildiğini, ancak geçen sürede bu alanda da bir adım atılamadığına da dikkat çekti. Yemişçi, VOB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin İzmir Ticaret Borsası'nda uhdesinde kalmasının bir gelenek olmadığını, mevcut başkanlığın 1995 yılından bu yana sürdürülen çabalarla kazanıldığını da iddia ederek, "Başkanlığın İzmir Ticaret Borsası'nda olması TOBB Başkanı'ndan ricam üzerine sağlandı. Bundan sonra da İzmir Ticaret Borsası'nda kalması VOB'un göstereceği başarılarla olur. VOB'un opsiyon bölümünü açamazsan, işlem hacmi getiren yeni sözleşmeleri devreye sokamazsan başarını tartışırlar" ifadelerini kullandı.

Borsaların aynı çatı altında toplanması görüşü 'siyasi'

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ise Yemişçi'nin açıklamalarının ardından yaptığı değerlendirmede borsaların tek çatı altına toplanması yönündeki görüşlerin tamamen siyasi tasarruf olduğunu savunarak, bu yaklaşımın borsanın başarısızlığından kaynaklandığını iddia etmenin büyük haksızlık olduğunu söyledi.

VOB'a bir çok borsadan ortaklık teklifi geldiğini hatta mevcut hissedarlarının da haklarından vazgeçmek istemediğini aktaran Kestelli, "Türkiye'de spot hisse senetleri piyasası çok mu gelişti de vadeli tarafı kaldı. VOB'un 7 senede gösterdiği başarı bu konuların bir daha düşünülmesini gerektirmiyor mu? VOB başarısızsa bu kadar yatırımcı ilgisi neden? Neden bazı büyük borsalar, finansal kurumlar kapımızı çalıp ortak olmak istiyor, işbirliği yapmak istiyor?" dedi.

VOB Başkanı Kestelli, tek hisse senedi, vadeli işlem sözleşmeleri ve opsiyon sözleşmelerinin tüm altyapısını hazırlayarak SPK'nın onayına sunduklarını, İMKB ile yaşanan "gereksiz bir tartışma" nedeniyle bu sözleşmelerin işleme açılamadığını ifade etti.

Çoğu zaman konjonktürden kaynaklanan bu düşüşlerle ilgili yatırımcılara ve halka karşı sorumlu davranmayı seçtiklerini belirten Kestelli, "İşlem hacmini arttırmak için reklam yapıp, hayali yatırımcı profilleri yaratıp, (şu kadar parası vardı, şu kadar katladı) şeklinde hayal satmıyoruz. Üyelerimizi de uyarıyoruz. İtibar kaybedeceğimize, yatırımcının güvenini kaybedeceğimize işlem hacmimiz azalsın, karlılığımız azalsın" dedi.

Kestelli, yazılım projesinde sona gelindiğini, bazı ekranların kullanıma açıldığını da ifade ederek borsanın İstanbul ofisinin açılması yönündeki girişimleri, Ataşehir'de finans kompleksi projesinin gündeme gelmesi ve kaynakları israf etmemek amacıyla ertelediklerini de dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir