Yabancı, swap ve hisseden çıkarak, 'bono'ya girmiş

Türkiye finansal piyasalarından 'nette' çıkan para 12 Kasım - 4 Mart arasında toplam 6.2 milyar dolar oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye finansal piyasalarından 'nette' çıkan para 12 Kasım - 4 Mart arasında toplam 6.2 milyar dolar oldu. Yabancı yatırımcılar hisse senetlerinden 2 milyar dolar, swap işlemlerinden 11.5 milyar dolar çıkarken bonolara 7.2 milyar dolar giriş yaptı. Diğer bir deyişle hisse ve swap işlemlerinden çıkan para 13.2 milyar dolar olurken daha uzun vadeye kayan para 7.2  milyar dolar oldu.

Merkez Bankası'nın sıcak parayı rahatsız etme girişiminin ardından kamuoyunda başlayan 'ne kadar para çıktı?' tartışmasına son noktayı yine Merkez Bankası koydu.

Ödemeler Dengesi Raporu'nda net olarak yabancı çıkışının görülemediğini ve kamuoyunda farklı değerlendirmelerin yapıldığını aktaran banka, yabancıların portföyünün hisse senedi, bono-tahvil ve para piyasası işlemleri üzerinden takip edildiğini belirtti.

Açıklamada, "Yurt dışı yerleşiklerin para piyasasında gerçekleştirdikleri işlemler içinde mevcut durumda en büyük ve en değişken kalem olan swap işlemleri, nitelikleri gereği, ödemeler dengesi raporlarında ayrı bir kalem olarak doğrudan izlenememektedir.

Ancak, söz konusu işlemlerin büyüklüğü konusunda bankacılık sisteminin bilânço dışı yabancı para pozisyonları önemli bir gösterge niteliğindedir.

Söz konusu verilere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun yayımladığı İnteraktif Haftalık Bültenden ulaşılabilmektedir" denildi.

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre 12 Kasım sonrası dönemde yabancıların çıkışı en çarpıcı şekilde swap tarafında görünüyor.

Bankaların 12 Kasım'da 24.1 milyar dolar düzeyinde olan bilanço dışı işlemlerinin büyüklüğü 26 Kasım'da 20.0 milyar dolara, 31 Aralık'ta 13.9 milyar dolara, 28 Ocak'ta 13.8 milyar dolara, 25 Şubat'ta 13.3 milyar dolara ve 4 Mart'ta 12.6 milyar dolara geriledi.

Toplamda bilanço dışı işlemler 11 milyar 448 milyon dolar azalırken kur farkı ve fiyat değişimlerinden arındırılmış hisse senedi işlemlerinde 12 kasım  2010 ve 4 Mart 2011 tarihleri arasında 1 milyar 923 milyon dolar gerileme oldu. Kur farkı ve fiyat değişimlerinden arındırılmış bono portföyü ise söz konusu tarihlerde 7 milyar 210 milyon dolar arttı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir