Yakıt taşınmasına 'ülke menfaati' düzenlemesi

Ülke menfaatlerinin söz konusu olduğu hallerde, ham petrol ve jet yakıtı karayolu veya demiryoluyla taşınabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ülke menfaatlerinin söz konusu olduğu hallerde, ham petrol ve jet yakıtı karayolu veya demiryoluyla taşınabilecek.

Ham Petrol ve Jet Yakıtının Türkiye Üzerinden Karayolu veya Demiryolu ile Taşınmasına İlişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, ülke menfaati açısından gerekli olan hallerde, ham petrol ve jet yakıtının Türkiye Gümrük Bölgesi'nde karayolu veya demiryolu ile transitinde uyulacak usul ve esaslar düzenlendi.

LPG ile 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun 2. maddesinde belirtilen gaz yağı, jet yakıtı, motorin ve fuel-oil türlerinin de aralarında bulunduğu akaryakıt ile ham petrolün Türkiye'den yabancı bir ülkeye, yabancı bir ülkeden Türkiye'ye veya Türkiye üzerinden üçüncü bir ülkeye karayolu veya demiryolu ile transitine, ithaline veya ihracına izin verilmezken, ülke menfaati açısından gerekli olan hallerde karar kapsamındaki ürünün karayolu veya demiryolu ile transiti mümkün olacak.

Kanunun ilgili maddesinde belirtilen akaryakıtın, askeri güçlerin ihtiyacını karşılamak üzere diğer ülkelere karayolu veya demiryolu ile transitine veya ihracına da izin verilebilecek.

Hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yürüteceği kararda, bu karardan önce verilmiş izinlerin sözleşme süreleri sonuna kadar geçerli olacağı kaydedildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir