Yangında rant şüphesi

Haydarpaşa Garı'nın yangın ihtimaline karşı gerekli önlemlerin alınmamış olması yetkilileri şüphelendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın büyük hasar gördüğü yangında ihmal şüpheleri yoğunluk kazandı.

Tarihi Haydarpaşa Garı'nın üst katında çıkan yangın ile büyük hasar görmesi ve yangın ihtimaline karşı gerekli önlemlerin alınmamış olması yetkilileri şüphelendirdi.

TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, Haydarpaşa Tren Garı yangında büyük bir ihmal olduğunu savunarak, "Sonuç olarak ihmal var. Yaşananları sadece yangına neden olan tadilat çalışmasıyla izah etmek eksik olur. 2003 yılından bu yana Haydarpaşa ve çevresinin dönüştürülmesine yönelik girişimler var. Bu nedenle Haydarpaşa ve çevresi yıllarca göz ardı edilmiş. İki gün önce gar içinde tadilat çalışmaları başlandı. Tadilat çalışmalarının restorasyon ilkelerine aykırı olduğu bina için sağlıksız olacağı belliydi. Onarım ruhsatı için izin alınmadığı nedeniyle dava açıldı ve süreç devam ediyor" dedi.

Haydarpaşa Garı için alınması gereken en önemli tedbirlerden birinin yangından korunma tedbirleri olması gerektiğini ifade eden Muhcu, "İdare bu konu hakkında ciddi önlem almamış. Bu nedenle, yangın sonrası dışarıdan yapılması gereken müdahale sonrasında da hem gecikme hem de yöntem konularında yetersizlikler olduğu görüldü. Yangının 14.15'de çıktığı konusunda bölgede yaşayan yurttaşların bilgileri var ve yangına yaklaşık 45 dakika sonra müdahale olmuştur. Bu yangın 30 dakika da söndürebilirdi, ancak 2 buçuk saat gibi bir sürede söndürüldü" dedi

Muhcu: Artık kuşku duyuroruz

Haydarpaşa Garı'nın gördüğü zarar ve buna bağlı yapılacak işler için işlemlerin kamu kurumları tarafından başlatıldığını, kendilerinin de Oda olarak mühendislik çalışmalarına başladıklarını ifade eden Muhcu, "Bu onarım süreçlerinde de birincil olarak bu işin öncelikli restorasyon kurallarına bağlı kalınarak yapılması şart. Bunu yaparken de restorasyona uygun olarak yapının özgün değerlerinin kaybedilmemesi gerekir. Garın hizmete açılması son derece önemli. Haydarpaşa garı ile ilgili çalışmalarımız uzun zamandır sürüyor" dedi.

Muhcu, bunda sonra yetkililerin 'Gar içinde gerekli tedbirleri aldık 'deseler dahi kuşkulu davranacaklarını ifade ederek, "Yapılan uygulamalardan yetkililerin yeterince önlem almadığını gördük. Bundan sonra yapılacak önlemler de kuşku uyandıracaktır. Binanın eski haline döndürülmesi için elimizden geleni yapacağız ve sürecin eski haline dönmesi için uğraşacağız" dedi.

Güzel: Tadilat neden pazar günü yapılıyor?

Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, tadilatın yapılması için Pazar gününün seçilmesini kuşkulu bularak, "Çalışmadan kaynaklı bir hata olduğu açık. Bu tür yapıların yapılmasında çok dikkatli olunması gerekli. Bu işin aslının ortaya çıkarılması için sorumluların bulunması gerekli. Tadilat, neden Pazar günü yapılıyor bunu bilmek lazım. Çünkü insanlar izinli, bu durum bir yangın çıkma olasılığına karşı mı alındı, şüphe uyandırıyor" diye konuştu.

Güzel, bundan sonra Gar için yapılacak çalışmaların önemle izlenmesi gerektiğini belirterek, "Bundan sonra yapılacakları iyi izlemek gerekli, eğer yetkililer fırsat bu fırsat diyip başka amaçlar için Garı kullanmaya kalkışılırsa o zaman ne döndüğünü anlarız. Kaldı ki binada kullanılmayacak durumda değil" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir