Yapılanmamız tamam, ürün yelpazemizi genişletiyoruz

Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, 2012 sonunda pazar payında yüzde 2'nin üstünü hedeflediklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Elementer sigortacılıkta dünyanın altıncı büyüğü olan ABD'li Liberty, Türkiye'yi çok önemsiyor.  Geride kalan 2010 yılında yapılanma dönemini tamamladıklarını belirten Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, "Daha çok bireysel ürünlere odaklandık ve yüzde 30'luk bir büyümemiz oldu. Fakat bu bir başlangıç noktası.  2011'e bakınca ise tamamlanan yapılanmanın üzerine, artık ürün yelpazemizi genişletecek bir döneme girdiğimizi söyleyebilirim "dedi.

Ragıp Yergin, Türk sigorta sektörünü ve Liberty Sigorta'nın hedeflerini DÜNYA ile paylaştı. Liberty Sigorta'nın acente üzerinden iş yapan bir şirket olduğuna dikkat çeken Yergin, "2010 yılı bizim için yapılanma dönemi oldu. Acente aracılığıyla işyapan şirket olmamız nedeniyle kendisiyle büyüyebileceğimiz bir acente kompozisyonu oluşturduk.

Son 1.5 yılda 300'ün üzerinde yeni acente kurduk ve toplam acente sayımızı 700'e çıkardık. Bölge teşkilatı ve yapılanmayı tamamladık. Elementer sigortacılığın yerel ve lokal bir iş olduğu temelinden yola çıkarak, Türkiye'nin koşullarının ayrı, içindeki bölgelerin koşullarının ayrı olduğunu bilen bir bölge teşkilatı oluşturduk. Biz daha çok bireysel ürünlere odaklandık ve yüzde 30'luk bir büyümemiz oldu.

Fakat bu bir başlangıç noktası.  2011'e bakınca ise tamamlanan yapılanmanın üzerine artık ürün yelpazemizi  genişletecek bir döneme girdiğimizi söyleyebilirim. Acentelerimizin KOBİ'lere hizmet verebilecekleri bir ürün yelpazesi konusunda çalışmaları başlattık. 9 aydır bunun üzerine yoğun bir mesai harcıyoruz ve bunu ikinci çeyrek içinde tamamlamak istiyoruz"diye konuştu.

Tüketici gayet bilinçli

Türkiye'de tüketicinin gayet bilinçli olduğunu etrafımıza baktığımızda ise en yoğun riskin trafikte ve onun neticesi olarak da Türkiye'de yüzde 50 oranında oto sigortalarının payı olduğuna işaret eden Ragıp Yergin, Liberty'nin de doğal olarak ağılıklı branşının oto sigortaları olduğunu söyledi. 

"Liberty'nin dünyada bireyselde, özelikle de oto sigortacılığında önemli bir uzmanlığı var."diyen Yergin sözlerini şöyle sürdürdü, " Dünyanın her yerindeki bu uzmanlığımızı Türkiye'de uygulamamak söz konusu olamazdı. Bu nedenle, oto, konut ve ticari paketler yönünde bir branş sıralamamız var.  Liberty, dünya genelindeki yatırımlarında önce bireyselden başlayıp ayağını yere sağlam basmaya çalışıyor, ardında da ticari taraftaki branşlara geçiyor."

Sermayesini koyan rekabetini yapar

Sektördeki fiyat odaklı rekabete yönelik görüşlerini sorduğumuz Yergin,  genel anlamda bakıldığında sektörde rekabet diye bir problem var demenin doğru olmayacağını savundu. " Rekabet dünyanın her yerinde olan bir durum ve olmaya da devam edecek."diyen Yergin şöyle konuştu, "Sadece fiyat odaklı ve içeriği anlaşılmayan konularda tüketici ucuz fiyata gittiği zaman, asıl poliçenin kapsamı,  teminatlarının eksik kalma riski var. Burada tabiî ki görev hem şirketlere hem de acentelere düşüyor.  Bakıldığında aslında tüketici tarafındaki sorunların çoğu çözüldü. Ürünler tamam, kapsam tamam, aracılar bilgili. Artık kimsenin şikayet hakkı yok. Tüketicinin avantajına olan bir dönem. 

İki konunun  izlenmesi lazım biri sermaye yeterliliği, ikincisi ise yasa ve mevzuata uyum . Yani sigorta şirketleri her türlü rekabet konusunu kullanmakta tabiî ki özgürler ve şikayet edecek bir durum da yok. Tabiki bu iki konu tam olmak kaydıyla. Sermaye yeterliliği ise mevzuatlarla çok iyi noktaya geldi. Artık Türkiye bilanço şeffaflığı, doğruluğu anlamında dünyada örnek bir konumda. Sermaye yeterliliğinin tutulması lazım. Sigorta bir risk işi, güven işi,  bu anlamda sermayesini koyan rekabetini yapar ki buna da hakkı da vardır."

Konsolidasyon kaçınılmaz

Yüksek büyüme potansiyeline sahip Türkiye'nin önümüzdeki 5-10 yılda ortalama yüzde 5 büyüyebileceğini öngören Yergin, sigorta sektörünün ise en az yüzde 10 büyümeyi hedeflediğini söyledi.  

"Bu ortam da ülkemize yabancıların gelmesi çok normal."diyen Yergin şunları söyledi; "Dünyanın başka ülkelerine örneğin Orta Avrupa'ya baktığımızda bir anda çok şirket giriş yapmış herkes pazardan pay kapmaya çalışıyor, kimisi başarıyor kimisi az başarıyor. Neticesinde yavaş yavaş konsolidasyona gidiliyor. Türkiye'nin kaydettiği aşamalara geldiğimizde görüyoruz ki birinci dalga geldi, ikinci dalga geliyor gelecek, sonunda ise konsolidasyon olacak. Gelişmiş ekonomilerde artık yatırım fırsatları düşük. Bakarsanız çok anlaşılır bir durum. Kendi ülkesinde büyüme duran birçok şirket, cazip olan ülkelere gidiyor bunlardan biri de tabiî ki Türkiye.  Sigortalaşma oranına baktığımızda buralar çok cazip görülüyor.  Sınır var mı diye düşünürsek, diğer ülkelerdeki gibi, ilk önce pazardan pay alma çabası ardından bir konsolidasyon süreci gibi ilerliyor."

Fırsat gözlüyoruz

Liberty Mutual'in 2012 yılında tüm dünyada 100 yılını kutlayacağını hatırlatan Ragıp Yergin, "Kuruluşundan bu yana satın almalarla ABD'ye yayılan bir şirket . ABD'de ağırlıklı olarak bireysel ve KOBİ işleri yapıyor. 1993'te dünyaya açılmaya başlıyor. Önce Latin Amerika, sonra  Avrupa ve Asya'ya giriyor. Şu anda 26 ülkede faaliyet gösteren ve elementerde dünyanın altıncı sırasında ve gerçek anlamda bir global şirket. Çin, Hindistan, Brezilya ve Polonya'da var.  Bu dört ülke ile birlikte Türkiye'yi yüksek potansiyelli ülke olarak sayıyorlar. Özellikle buralarda varız.

Grubumuz dünyanın bu değişecek olan yapısında da daha önemli bir yer almak istiyor ve Liberty Türkiye'yi çok önemsiyor.  Fırsat gözlüyoruz. Mesela İspanya'da 3 satın alma, Portekiz de iki satın alma yapmışız. Bu bizim genel olarak stratejimiz. Liberty önce ayağını yere sağlam basmak ve ülkeyi tanımak anlamında önce yüzde 1-2'lik bir pazar payı olan şirketi alarak ülkeye giriyor. Ayağını yere sağlam bastıktan sonra, "anlamlı büyüklük" diye bir tanımımız  var ve büyüklüğe gelinceye kadar gerek organik gerek inorganik büyüyoruz. Bu anlamlı büyüklük ise yüzde 5'in üstüdür.

Türkiye'deki hedefimiz de anlamlı büyüklüğe gerek organik ya da satın almalarla ulaşmak.  2012 sonunda organik olarak istediğimiz nokta ise yüzde 2'nin üstü, ama bu zaman içinde inorganik fırsat kollamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Dağınık durum sürdürülemez

Sigorta sektörü açısından bakıldığında şirket sayısının çok olmasının önemli bir durum olmadığını , esas konunun herkesin aynı işi yapması olduğunu ve bunun da doğru olmadığına vurgu yapan Ragıp Yergin, "Bütün sektörler için bu böyledir.  İhtisaslaşma önemli, ileride 36 şirket olacak ama bunların belki şekli değişecek. Örneğin Polanya'da yerel  bir şirketin payı yüzde 40 civarı.  Pazar paylarına bakarsak bizim sektörümüzün çok dağınık olduğunu söylemek gerekir.  Yani bizdeki bu dağınık durum çok sürdürülebilir değil. Pazarda uzmanlık konusu önemli olmaya başlayacak diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Sektörün yavaşta olsa olumlu bir tabloya bürünmeye başladığını belirten Yergin,  gerek Hazine'nin düzenlemeleri, gerek süreçler, gerek yabancıların gelmesi, gelen rekabet ve şeffaflık, tahkim süreci  vb gibi değişikliklerle bir noktada düzelme işaretleri alınmaya başlandığını fakat bu itibarın düşüklüğünün  bir günde değişmesinin beklenemeyeceğinin altını çizdi.

Sektör farklı konularda da denetlenmeli

Hazine Denetleme Kurulu'nun farklı denetlemeler yapacağını açıklamasını çok olumlu buldukları ifade eden Yergin, "Aartık hasar ödeme süreciyle ilgili, muallaklarla ilgili, müşteri şikayetleriyle ilgili vs sektörün fotosunu çekmek gerekiyor. Benzer konularda da bunu bir sistematik dahilinde yapılması sektörün üzerindeki  iyi iş yapma konusunu arttıracaktır. Bu iş sadece tanıtım falan değildir, işimizi düzgün, şeffaf itibarlı yapacak yapıyı desteklemektir. Bir ucunda sermaye yeterliliğini sağlamak, diğer ucunda yönettiğimiz faktörleri de denetlemek ve bu konulardaki iyi örnek ve şeffaflığı yaymakla olur diye düşünüyorum"dedi.

KOBİ'lere süreç odaklı yaklaşacağız

KOBİ'lere yönelik görüşlerini sorduğumuz Ragıp Yergin,  şirket olarak yaklaşık 9 aydan bu yana  KOBİ'lerle ilgili çalıştıklarını söyledi.  " Şu anda gündemimizde sistem değişikliği konusu var. Bu değişiklikle KOBİ sigortacılığına hakkıyla girmiş olacağız."diyen Yergin şunları söyledi; "Oradaki temel konu süreç! Ürün içeriğine ve fiyata bakacak olursak pek fazla yapacak bir şey yok. Konu süreç ve kimin ne yapacağı.  Bir hedef pazar konusunda çalışıyoruz. Bizim çabamız bu yönde olacak.

Ragıp Yergin, sosyal sorumluğa yönelik adımlarının hız kesmeden süreceğine de dikkat çekti.  Yergin "Biz depremle başladık ama trafik konusunda da çok düşünüyoruz ve bu konuda bazı çalışmalarımız var ve bunu şekillendiriyoruz.  Trafiği dert ediyoruz ve kısa sürede bu konuda proje geliştireceğiz" dedi.

Son olarak teknolojiye yönelik yatırımlarına yönelik görüşleri paylaşmasını istediğimiz Ragıp Yergin, "Teknoloji en güncel konumuz. Biz acı ilacı içtik her şeyi baştan yapıyoruz. Biz Liberty Türkiye'nin bütün teknolojisini sıfırdan yeniledik, yazılımını yeniliyoruz. Farklılaşma için teknoloji çok önemli. Biz Türkiye'de üç konuya çok önem veriyoruz. İlki şirket kültürü ve insan kaynakları, ikincisi teknoloji, üçüncüsü de markalaşma. 

Şirket kültürü ve insan kaynakları elementer alanda çok önemlidir. Teknoloji sadece müşteri ilişkilerinde değil, hasarda tüm süreçlerde çok önemlidir. Markalaşma ise  Liberty ismini kişilerin hem kalbine hem de beynine yerleştirmek gerçekten çok önemli.  Ama unutmadan teknoloji ne kadar önemli olursa olsun üzerindeki insan faktörünü ise hiç unutmuyoruz. Çünkü elementer sigortacılıkta kişilerin muhakemesi ve insiyatifi her zaman önemli olacaktır."şeklinde konuştu. 

Bankaların sigortacılık yapması çok zor

Liberty olarak banka dağıtım ağına girmediklerini ve şu anda düşünmediklerini ifade eden Ragıp Yergin, banka sigortacılığına yönelik ise şunları söyledi; " Elementer sigortacılık çok karışık bir alan, uzmanlığın çok olduğu bir alan. Bankaların standart konularda devrede olması doğal, faydası da olmuştur. Konut satışlarında kredi ile birçok kişi ilk kez ev sigortası ile tanıştı.  DASK'ın yayılmasına faydası olmuştur. Ama bu standart ürünler dışına çıkıldığında ve bankda uzman bulunmaz ise burada sorunlar çıkıyor. Ama  bu uzmanlığı bulabiliyor ve müşteriye verebiliyorsa tamam , sigortaya çok özel bir ilgi gösterilmesi gerekir ki bu şimdilik zor gibi duruyor."

Sektör kulüp havasında yönetiliyor

Türkiye'de sigortacılığının gelişmesinin nedenlerini sorduğumuz Ragıp Yergin, sigortanın global bir iş olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi,  "Ne kadar büyük yönetirseniz bu işi o kadar riskleri dağıtıyorsunuz.  Dünya genelinde para bir reasürans havuzundan çıkıyor.  Türkiye bu havuza dahil olduğu zaman daha iyi koşullarda varlığını güvence altına almış oluyor. Sigortacılığın doğasında globallik var.  Baktığımızda uzun yıllardır yerli sermayenin sigortacılıkta bir eksikliği oldu.  Ülkemizde sigorta ile bankacılık büyüklüğüne çok büyük uçurum var.

Sermaye sigortacılığı öğrenmeye çalışmamış, yaymaya çalışmamış ve burada hem sermayenin hem de yöneticilerin hatası var. Yöneticiler de sektörü bir kulüp havasında yönetmeye çalışmışlar, kapalı bir kulüp.  Sermaye de sigortayı karmaşık ve kapalı görüyor ve uzak durmak istiyor.  Yabancılarla işbirliği ihtiyacı ise Türk sermayesinin sigortacılıktan uzaklaşmasından kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Türkiye'de de yerli sermayeye ihtiyaç var. Yabancıların getirdikleri çok şey var, ancak yine de Doğu Avrupa benzeri belli oranda yerli sermayeye de ihtiyaç var"şeklinde konuştu.

Acentelerimizle büyüyeceğiz

Liberty'nin Türkiye'ye geldiğinde acenteyi işaret ettiğini söyleyen Ragıp Yergin acentelere farklı mesajlar verdi.  "Acentelik zor bir iş" diyen Yergin şunları söyledi, "Acentenin aslında portföyünü iyi tanıması ve portföyünde derinleşmesini bekliyoruz.  Bağlı acentelik kavramı artık geçerli değil.

Çünkü bahsettik her şirketin her şeyi yapması mümkün değil. Acente portföyünü geliştiriyorsa, bölgesindeki müşteri boyutuna göre şirketlerle çalışması gerekir. Biz acentenin portföyünün bir kısmına hitap ediyoruz ama kalıcı bir ilişki yaşıyoruz. Birlikte büyüyeceğimiz acentelerin, bu işi aile mesleği olarak görmeleri ve bu yapıya uyumlu olmaları bizim için en önemli konu. Acentelerimiz Liberty'i yüksek beklenti kategorisine koyuyorlar.

Liberty ile olmalıyız, çok iddialı, Türkiye'de çok iyi işler yapacak diye görüyorlar.  Acentelerimiz  kendilerini çok rahat hissediyorlar.  Dolayısıyla biz onların portföyünün her geçen gün daha büyük  bir kısmına hitap ediyoruz ve edeceğimizi de görüyorlar ve yenilikler getireceğimizi biliyorlar." 

Türkiye ofisimiz Liberty Mutual'in gözdesi  

Liberty Mutual Grup'un en modern ofislerinden biri olan ve doğal kaynakların kullanımı esasına göre tasarlanmış olan Liberty Sigorta'nın İstanbul Ümraniye'deki Genel Müdürlük ofisi, yeşil ofis  ünvanlı. "Bu ofis bizim için aynı zamanda şirket kültüründeki değişimin de bir sembolü"diyen Ragıp Yergin; "2500 metrekareye yayılmış tek bir katta çalışıyoruz. Yatay ve açık ofis çalışma kültürümüze de yansıyor doğal olarak. Hiyerarşinin değil, bilgi ve iletişimin önemli olduğu; takım çalışması ve şeffaflığın mutlak olduğu bir kültürden bahsediyoruz" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir