Yapılması planlanan indirim konut stokunun yüzde 5'idir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yusuf Mahmutoğlu / Sakarya SMMM Odası Kurucu Başkanı TÜRMOB Yönetim Kurulu Eski Üyesi TOBB Hesapları İnceleme Komisyonu Eski Başkan Vekili

13 Mart 2009 tarihinde kamuoyuna açıklanmış bulunan 4. Ekonomik Paket'te konut alımlarında KDV indirimi şeklinde belirtilen karar ekonomik krizde piyasaya fayda getirmeyeceğini görmekteyim.

Çünkü, üretilen ve stok konutların yüzde 95'i 150 metre karenin altında geriye kalan yüzde 5'i ise 150 metrekarenin üstündedir.

Bu itibarla yüzde 95 oranında net alanı 150 mettekare altındaki konutların KDV oranı 3065 sayılı KDV Kanunu gereğince yayınlanan tebliğlerinde de açıklandığı üzere konut teslimlerinde güncel KDV oranları 1. sayılı listenin 11. maddesinde belirtildiği gibi yüzde 1'dir.

Ekonomik pakette açıklanan konut alımında yüzde 18'den yüzde 8'e indirileceği beyan edilen konut net alanı 150 metrekare üzerindeki konutları kapsamaktadır.

Yapılması planlanan indirim konut stokunun yüzde 5'idir.

Sektörü ilgilendiren yüzde 95'lik kısmında herhangi bir indirim yoktur.

Dolayısı ile konut indirimi lüks konutları kapsamaktadır. Bunların da sayısal oranı düşüktür. Ekonomik paketin içeriği genişletilmelidir. Krizin önlenmesi için yeterli değildir. Sivil toplum kuruluşlarının talepleri ve önerileri dikkate alınmalı vergi oranları (gelir vergisi-kurumlar vergisi), sigorta prim oranları ile devletin en büyük alacağı olan vergi cezası ve gecikme zammı affı çalışmalarına bir an evvel başlanmalıdır.

Önceden yapılmış bulunan ceza ve gecikme zammı affının sıkıntıları dikkate alınarak herkesin katılmasına imkân ve süre sağlanmalıdır. Devletin alacağının Hazine'ye intikali ile yapılması düşünülen ekonomik önlemlere katkı sağlayacaktır.