”Yargı bağımsızlığı elden gidiyor”
Yargıtay Başkanı Gerçeker yargı bağımsızlığının yok edilmek istendiğine dikkat çekti. Toplantı öncesi koltuk kavgası yaşandı.
ANKARA- Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Ankara Adliyesinde görevli hakim ve savcılarla bir araya geldi. Yargının iş yükünün giderek arttığını, dosya sayısının çığ gibi büyüdüğünü, alt yapı sorununun devam ettiğini anlatan Gerçeker, bu sorunlar çözülmeden yargı bağımsızlığıyla ilgili yapılacak düzenlemelerin işe yaramayacağını ifade etti. "Yargı bağımsızlığı yok edilmek isteniyor" diyen Gerçeker, bu konularla ilgili görüşlerini her zaman söylemeye devam edeceklerini belirtti.
Toplantının başında kısa süreli tartışma yaşandı.
Adliyenin konferans salonunun küçük olması ve Yargıtay ve Danıştay'dan üye ve tetkik hakimlerinin de toplantıya katılması nedeniyle salonda oturacak yer bulamayan Mustafa Şahin Tanrıöver adlı savcı, Ankara Adliyesi'nde görevli olduğunu, toplantıda kendi sorunlarının tartışılacağını, Yargıtay ve Danıştay'dan gelen konuklar nedeniyle oturacak yer bulamadığını dile getirdi.
Tanrıöver'in, "Ankara Adliyesi hakimleri kapıda bekliyor. Burası YARSAV'a destek toplantısı değil" diye bağırması üzerine, salonda bulunan bazı hakim ve savcılar Tanrıöver'e tepki gösterdi. Tanrıöver'in bir kadın koruma polisi tarafından dışarı çıkarılmak istenmesi sırasında da kısa süreli arbede yaşandı.
Bu sırada "Başkaları geldi oturdu, bize yer kalmadı" şeklinde tepkisini dile getiren hakim ve savcılara, diğer hakim ve savcılar "Başkaları dediğinde hakim, savcı" diyerek karşı çıktı.
"Bu mesleğin çok çilesini çektik"
Gerçeker, Ankara Adliyesi Konferans Salonu'nda hakim ve savcılara seslendi.
Yargı bağımsızlığı ile ilgili mücadelenin bugün başlamadığını, 12 Eylül anayasasından bu yana mücadelenin devam ettiğini söyledi.
Hakim ve savcıların yargı bağımsızlığıyla ilgili tepkilerini her zaman dile getirdiklerini ifade eden Gerçeker, bunu dile getirmeyi sürdüreceklerini kaydetti.
Gerçeker, "Bu mesleğin çok çilesini çektik. Önümüzdeki dosyaların kapağını açınca içinde insan olduğunu düşünüp tarafsızlık içinde karar vermeye çalışıyoruz. Biz bugün yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesini demokratik, laik, hukuk devletinin temeli olduğu için savunuyoruz" diye konuştu.
Anayasa değişiklik çalışmalarıyla ilgili Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun bugün toplandığını, oradaki görüşlerin kamuoyuna açıklanacağını anımsatan Gerçeker, "Amacımız sizlerle de bu sorunları paylaşmak" dedi.
"Sorunları dile getirmek Allahaşkına siyaset yapmak mıdır?"
Danıştay Başkanı Mustafa Birden, ''(Yargının sorunlarını) dile getirmek Allahaşkına siyaset yapmak mıdır?'' dedi.
Birden, Ankara Adliyesinde görev yapan savcı ve hakimlerle gerçekleştirdikleri toplantıda yargı çalışanlarının sorunlarını dile getirdi.
Birçok yargı mensubunun hafta sonları dahi çalıştığını, yargının iş yükünün hızla arttığını, birçok yargı kararının uygulanmadığını anlatan Birden, yargı reformuyla bunların düzeltilmesini istedi. Birden, ''Bunları dile getirmek Allahaşkına siyaset yapmak mıdır? Bu sorunları dile getirmek ve çözmek herkesin görevidir'' diye konuştu.
Şu anda yargının içinde bulunduğu durumdan üzüntü duyduklarını söyleyen Birden, ''Yargı bağımsızlığını kendimiz için değil toplum için istiyoruz'' dedi.
Birden, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısının değiştirilmeye çalışıldığını savunarak, yargı kararlarını kamuoyuna şikayet edercesine yapılan açıklamalardan rahatsızlık duyduklarını belirtti.
"Hakim ve savcıların mesleğe ilişkin sorunları ve çalışma şartlarıyla ilgili konuların ele alınacağı" bildirilen ve basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı, saat 15.00'de başladı.
Yüksek yargı organlarının başkanları Adliyeye gelişlerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri tarafından karşılandı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker başkanlığındaki toplantı, yaklaşık 2 saat sürdü.
Başkanlar Kurulu toplantısında Anayasa değişikliği ile ilgili oluşturulan komisyonun hazırladığı rapor ele alındı.