Yargıç ve cumhuriyet savcıları fişleniyor

YARSAV, "Bu fişlemeler adayların mesleğe kabullerine engel olmasa bile, meslek yaşamları ve kariyerleri sürecinde birer veri tabanı niteliğinde" açıklaması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, gizli fişlerle aday yargıç ve cumhuriyet savcılarının fişlendiği savunularak, "Bu fişlemeler adayların mesleğe kabullerine engel olmasa bile, bütün meslek yaşamları ve kariyerleri sürecinde birer veri tabanı niteliğinde varlıklarını sürdürmektedirler" değerlendirmesinde bulunuldu.

YARSAV'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin topyekun bir dinleme, izleme ve fişleme ülkesine dönüştüğü iddia edildi.

Yapılan Anayasa değişikliğinin, yönetmeliklerle yargıç ve cumhuriyet savcısı adaylarının fişlenmesi gerçeğini değiştirmediği savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Adalet Bakanlığının 2004 yılında çıkardığı Adli Yargı Hakim Ve Savcı Adayları İle İdari Yargı Hakim Adaylarının Meslek Öncesi Eğitimlerinin Yaptırılmasının Esas Ve Usullerine İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca numaralandırılarak ve yönetmeliğe örnekleri eklenen gizli fişlerle aday yargıç ve cumhuriyet savcıları fişlenmektedirler. Bu fişlemeler adayların mesleğe kabullerine engel olmasa bile, bütün meslek yaşamları ve kariyerleri sürecinde birer veri tabanı niteliğinde varlıklarını sürdürmektedirler. Bu durumun kanuna uygun olduğu söylemlerine karşı ise 'evrensel hukuka uygun mu? 'Anayasa'nın 12. ve 13.  maddelerinde ruhunu bulan temel hak ve özgürlüklerin yasa ile sınırlandırılmasının hakkın özüne dokunamayacağı yolundaki kurala uygun mu? Getirildiği söylenen 'ileri demokrasiye' uygun mu' soruları akla gelmektedir ki, bu soruların yanıtının kamuoyunu tatmin edecek biçimde verilmesi gerektiği kanısını taşıdığımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz."

Adalet Bakanlığı: Önceki dönemlerde de vardı

Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, "hakim ve savcı adaylarının fişlendiğine" yönelik haberlere ilişkin, "Önceki hükümetler döneminde de var olan bir uygulamanın mevcut hükümet ile bağlantı kurularak son yıllarda başlatıldığı yönündeki iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Bakanlığın Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, "hakim ve savcı adaylarının fişlendiğine" yönelik haberlere ilişkin açıklama yapıldığı bildirildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Hakim ve savcı adaylarına ilişkin bilgi ve değerlendirme notlarının tutulması uygulaması 1934'te çıkarılan Hakimler Kanunu ile başlamıştır. Bu uygulama günümüze kadar görev yapmış hükümet ve bakanlar döneminde rutin olarak devam ettirilmiştir. Önceki hükümetler döneminde de var olan bir uygulamanın mevcut Hükümetle bağlantı kurularak son yıllarda başlatıldığı yönündeki iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir