Yaş çayın alım fiyatı 1 lira olarak belirlendi

Doğu Karadeniz'de 200 binin üzerinde üreticiyi ilgilendiren yaş çayda 2010 yılı fiyatı Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2010 yılı için yaş çayın alım fiyatının kilogramda 1 lira olacağını açıkladı.

Doğu Karadeniz'de 200 binin üzerinde üreticiyi ilgilendiren yaş çayda 2010 yılı fiyatı Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklandı. 

Buna göre; ÇAYKUR'un bu yıl uygulayacağı yaş çay alım fiyatı 2009 yılına göre yüzde 12,3 artışla, taban alım fiyatı 88,5 kuruş, destekleme primi de 11,5 kuruş olmak üzere 1 lira oldu.

"Desteklerimiz sürecek"

Bakan Eker, ÇAYKUR'un 2009 yılında yaklaşık 594 bin ton yaş çay alarak, 112 bin ton civarında kuru çay elde ettiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"ÇAYKUR 2009 yılında ilk defa organik çay üretti. Organik Hemşin ve Organik Rize çayları adları altında piyasaya sundu. ÇAYKUR'un 2009 sonu itibariyle 87 bin ton siyah kuru çay stoku bulunuyor. 2010 yılında ise 600 bin ton yaş çay almayı, 110 bin ton kuru çay üretmeyi hedefliyor. Bunun 108 bin tonunu iç piyasaya sunmayı, 2 bin tonunu ihraç etmeyi planlıyoruz. Kaliteden ödün vermemek suretiyle çayın bölgede üretiminin sürdürülmesi son derece önemli. Bu anlayışla her zaman çay üreticinin yanında olduk. Üreticimizin mağdur olmaması için desteklerimizi bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da sürdüreceğiz."

Eker, çay üreticisinin sağlanan desteklerle birlikte tarım sektörü içinde ayrı ve önemli bir yere sahip olduğunu dile getirerek, "Gerek üreticinin maliyetleri, ÇAYKUR'un durumu ve diğer ekonomik şartlar dikkate alındığında bu yıl ÇAYKUR'un uygulayacağı fiyat, 2009 yılına göre yüzde 12,3 artışla, 88,5 kuruş taban fiyat, 11,5 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1 lira olacak. Bunun dolar olarak karşılığı 65 centtir. Hükümete geldiğimizde yaş çay fiyatı 22 cent, yani 32 kuruştu. 32 kuruştan 1 liraya çıktı. Bu da 3 kat bir artışa karşılık geliyor" diye konuştu.

Bakan Eker, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünden çıkarken gazetecilerin kaçak çayla ilgili sorusu üzerine, çay üreticisine zarar verecek herhangi bir uygulamayı doğru bulmadıklarını ifade ederek, konuyu ilgili bakan arkadaşlarına götüreceğini, engellenmesi için yapılması gerekenlere bakacaklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir