Yaşlı nüfus ekonomiye kazandırılıyor
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Huque, bir dönem tehdit ve ekonomik sıkıntı olarak görülen yaşlılığın, çağdaş ülkelerde ekonominin içine kazandırıldığını söyledi.
ESKİŞEHİR - Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque, "Yaşlılığı bir dönem tehdit ve ekonomik sıkıntı olarak gördük. Çağdaş ülkelerde yaşlılık ekonominin içine kazandırıldı" dedi.
UNFPA'nın "Çocuk Anneler: Ergenlerde Gebelik Sorunuyla Yüzleşmek" başlıklı 2013 Dünya Nüfusunun Durumu Raporu'nu açıklamak için Anadolu Üniversitesi'ne (AÜ) gelen Dr. Huque, program sonrası yaptığı açıklamada, AÜ ile birlikte yakın geçmişte iş birliği anlaşması imzaladıklarını belirterek, iki kurumun farklı projelerde birlikte çalıştığını kaydetti.
Dünyada doğum hızının düştüğüne değinen Dr. Huque, şöyle konuştu:
"Doğum hızının düşmesi doğal bir şeydir. Bu durum insanların tamamen kendi tercihleriyle ilgilidir. Kendi yaşantılarından çıkarttıkları deneyim sonucunda özellikle refahın gelişmesiyle bu tercihlerde bulunuyorlar. Özellikle dünyada yaşlanma ve yaşlılık ilgili dinamikleri anlama ve algılama biçimi değişmeye başladı. Yaşlılığı bir dönem tehdit ve ekonomik sıkıntı olarak gördük. Çağdaş ülkelerde yaşlılık ekonominin içine kazandırıldı. Yaşlılıkla birlikte çözümlerin üretildiği bir anlayış hakim olmaya başladı."
Dr. Huque, eskiden çok çocuğa sahip olmaya önem verildiğini anlatarak, "Babam çok çocuğa sahipti. Ancak benim bir çocuğum var. Mutlu bir aileye sahibim. Önemli olan mutlu ailenin tanımını bireysel olarak doldurmaktan yatıyor. Toplumsal yaşama katkı çok önemlidir. Doğumun az olduğu ülkelerde gelişmişliğin daha yüksek olduğunu görüyoruz" diye konuştu.