Yaz saati uygulaması sona erdi
Gün ışığından daha fazla yararlanılması için saatler gece saat geri alındı
ANKARA - Yaz saati uygulaması, 04.00'da saatlerin bir saat geri alınmasıyla sona erdi.
Uygulama 29 Mart 2009 pazar günü saatlerin 03.00'da bir saat ileri alınmasıyla başlamıştı.
Yaz saati (ileri saat) uygulaması, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması suretiyle, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacını taşıyor.
Ayrıca yaz saati uygulamasıyla, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin (puant gücü) azaltılması hedefleniyor.
697 sayılı Kanunun 3097 sayılı Kanunla değişik 2. maddesi, "Greenwich'e göre 30. derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır. Ayrıca başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilmek ve bir saati aşmamak şartıyla yaz saati uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkilidir" hükmü gereğince, yaz saati uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihleri Bakanlar Kurulu kararlarıyla belirleniyor.
Bu arada, 28 Mart 2010 pazar günü saat 03.00'de, saatlerin bir saat ileri alınmasıyla, yaz saati uygulamasına tekrar geçilecek.
Bu gece sona eren yaz saati uygulamasından, yaklaşık 500 milyon kilovat saat (kWh) tasarruf edildiği tahmin ediliyor. Buna göre uygulamayla, orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimi kadar tasarruf sağlanmış olacak.