Yaz trafiği ve tatilcilere uyarılar!

Zorunlu değilseniz gündüz araç kullanın.Yasal sınır bir günde devamlı olarak 4,5 saatten ve 24 saatte toplam 9 saatten fazla araç kullanmak yasaktır. 4,5 saat sonra en az 45 dk. araç dışında dinlenmek gerek...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği, Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Güleç, gece yolculuklarının gözleri yorduğunu belirterek, "Zorunlu değilseniz gündüz araç kullanınız. Gündüze göre gece görüş azaldığı için takip mesafesini iki katına çıkartmakta büyük yarar bulunmaktadır" dedi. 

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği, Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Güleç, tatile çıkacak sürücüleri uyararak bazı tavsiyelerde bulundu. Güleç yaptığı yazılı açıklamada, Sabah yola çıkacak araç sürücülerin kahvaltılarını yapması konusunda uyararak, "Mutlaka normal kahvaltınızı yapınız. Aşırı yemek yemeyiniz. Yolda kullanacağınız sağlıkla ilgili ilaçlarınız var ise onları da yanınıza almayı unutmayınız. Dar ayakkabı ve dar elbise giymeyiniz.Hususi araçların istiap haddi sürücüsü ile birlikte 5 kişidir.Bundan fazla katiyen yolcu almayınız,mümkünse daha rahat bir yolculuk için 4 kişi ile seyahat ediniz" dedi. 

Sürekli araç kullanmanın yorgunluk ve uyku getirdiğini ifade eden Güleç, "Dinlenmeden yola devam etmek son derece tehlikelidir. Yaz sıcağında en az 3 saatte bir verilecek. Molalarda biraz yürümek çok iyi gelir, kan dolaşımını dengeler. Yasal sınır bir günde devamlı olarak 4,5 saatten ve 24 saatte toplam 9 saatten fazla araç kullanmak yasaktır. 4,5 saat sonra en az 45 dk. araç dışında dinlenmek gerekir" ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti: 

"Araç bakımınızı ve gerekli kontrolleri tatile çıkmadan önce yapınız veya uzmanına yaptırınız. Uyku getiren müziklerden kaçınmak gerekir. Uzun süreli düz yollar insanın uykusunu getirir. Trafik kazalarının çoğu düz yollarda ve 13.00-15.00 saatleri ile gece 3-5 saatleri arasında gelmektedir. Terlik ve topuklu ayakkabılar ile araç kullanmak, sürücü mahallinin sıcaklığı veya havasızlık araç kullanımında olumsuz etkenler arasındadır. Araç kullanımın da ayaktaki terlikler pedallara takılabilir, kayabilir. Bay veya bayan olarak topuklu ayakkabılardan uzak durmak gerekir. Tepe üstleri, köprüler, kavşak ve tünellerde öndeki araçları sollamayınız. Hız kurallarına mutlaka uyunuz. Kazalarda camdan ve kapıdan dışarıya fırlamadan araç içinde kalabilmenin tek yolu emniyet kemeri ile bağlanmaktır. Ön ve arka koltuktakiler emniyet kemerini takınız. 25 Kg. bir çocuğun bile yüksek hızda tonlarca ağırlığa ulaştığını hatırdan çıkarmayınız. Bebekleri kucakta taşımak son derece tehlikelidir.Gece yolculukları gözleri yorar, zorunlu değil iseniz gündüz araç kullanınız. Gündüze göre gece görüş azaldığı için takip mesafesini iki katına çıkartmakta büyük yarar bulunmaktadır. Cep telefonunu seyir halinde iken kullanmayınız, aracın diğer aksesuarları ile kesinlikle meşgul olmayınız. Araçtakiler sürücüyü strese sokacak konuşma ve tartışmalardan kaçınmalı, tatil yolarında oluşacak muhtemel araç konvoylarında takip mesafesine mutlaka uyulmalı, özellikle iki yönlü trafiğin kullanıldığı yollarda oluşacak konvoylarda sollama hareketine girişilmemelidir. Varış noktasına yaklaşıldığında rehavete varıp trafik kurallarını hiçe saymayınız, hızınızı artırmayınız ve daha dikkatli olunuz."