Yeni doğmuş yıldızın çevresindeki gezegen oluşumu ilk kez gözlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
ANKARA - Yeni doğan bir yıldızı inceleyen gökbilimcilerin, yıldızın çevresinde gezegenlerin oluşumunu ayrıntılı bir biçimde gözleme şansını yakalayarak bir ilke imza attığı bildirildi.
"Nature" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizgesi'ni (ALMA) kullanan gökbilimciler, Dünya'dan 450 ışık yılı uzakta bulunan genç bir yıldız ile yıldızın çevresindeki gaz ve kozmik toz disklerini inceledi.
Bilim adamları, yıldızın dış diskinden iç diskine doğru giden iki ince gaz sütunu belirledi. Doğrudan ilk kez gözlenen bu tür gaz akışlarının, gezegenler oluşurken çevrelerindeki gazı yutmalarıyla oluştuğu sanılıyor.
Devasa bir toz ve gaz bulutunun çevrelediği yıldızın yörüngesinde en az iki gezegenin oluştuğu tahmin ediliyor.
Yeni oluşan gezegenler, yıldızın yörüngesindeki hareketleri sırasında çevrelerindeki maddeleri içlerine çekerek boşluklar oluşturuyor.
HD 142527 adı verilen yıldızın, yaklaşık 2 milyon yıl yaşında ve oluşum sürecini tamamlamak üzere olduğu belirlendi. Hala büyüyen yıldız, Güneş'in yaklaşık iki katı büyüklüğünde.
İç diskin HD 142527'den uzaklığının, Satürn'ün Güneş Sistemi'ndeki konumu kadar olduğu ve dışarı doğru genişlemeye devam ettiği gözlemlendi.
Şili Üniversitesi'nden Simon Casassus, ALMA teleskobu ile yaptıkları ayrıntılı ölçümler sonucu yıldızın çevresindeki boşlukların karbonmonoksit gazı içerdiğini belirtti.
ALMA teleskobunun yapımının hala devam ettiğine işaret eden Cacassus, teleskobun tamamlanması ile daha ayrıntılı gözlemler yapabileceklerini sözlerine ekledi.