Yeni gelir vergisi kanunu 2010'in ilk yarısında tamamlanacak

Hazine Müsteşarlığı, YOİKK Teknik Komite 2009 Yılı Eylem Planlarına göre Ocak-Kasım 2009 döneminde yürütülen çalışmalar ve mevcut duruma ilişkin verileri yayımladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla hazırlanan eylem planı kapsamında, yeni gelir vergisi kanuna ilişkin çalışmaların, 2010'un ilk yarısında tamamlanması öngörülüyor.

Küçük ve mikro işletmeler ile girişimciliğin teşvikine yönelik yeni destekler üzerindeki çalışmanın da 2010 yılı ilk çeyreğinde bitirilmesi planlanıyor.

Hazine Müsteşarlığı, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Teknik Komite 2009 Yılı Eylem Planlarına göre Ocak-Kasım 2009 döneminde yürütülen çalışmalar ve mevcut duruma ilişkin verileri yayımladı. Çalışmalar, teknik komiteler bazında 12 başlık altında ve öngörülen takvim çerçevesinde değerlendirildi, tamamlanan ve tamamlanamayan eylemler ile 2010 yılında gerçekleştirilecek çalışmalar yer aldı.

2B ile ilgili yasa çalışması

Bu çerçevede, bazı çalışmalarla ilgili mevcut durum ve öngörüler şöyle:

- Şirket kuruluşu ve tescil işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak Merkezi Tüzel Kişilik Projesinin test çalışmaları devam ediyor.

- İstihdamın korunması ve işsizliğin azaltılması amacıyla üçlü işbirliğiyle önlemler alınması yönünde çalışma yürütülüyor. "Esnek çalışma uygulamalarına ilişkin sorunların giderilmesi" ile "kıdem tazminatının sosyal tarafların mutabakatını gözeten bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmesi" ile ilgili Çalışma Genel Müdürlüğü başkanlığında oluşturulan Alt Komite, kıdem tazminatına ilişkin çalışmalarını tamamladı, esnek çalışmaya ilişkin çalışmalar da tamamlanma aşamasında.

- Yatırım alanlarının bulunduğu yerlerdeki (orman vasfını yitirmiş) 2B alanlarının tescili ve kullanımının düzenlenmesi amacıyla Maliye, Çevre ve Orman bakanlıkları tarafından kanun tasarısı taslağı hazırlama çalışmalarına başlandı.

- Gelir vergisi sisteminin yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Serbest piyasa ekonomisiyle uyumlu, yatırımları ve istihdamı artırarak sürdürülebilir ekonomik büyümeyi destekleyen, vergiye uyumu artırarak kayıtdışılığı azaltan, etkin ve verimli bir vergi sisteminin oluşturulması amaçlanıyor. Konuya ilişkin çalışmaların Haziran 2010 itibariyle tamamlanması planlanıyor.

"Elektronik fatura uygulaması yaygınlaştırılacak"

- Kayıtlı ekonomiye geçişin hızlandırılması amacıyla elektronik fatura uygulamasının yaygınlaştırılması öngörülüyor. Mevcut durumda 6 şirket elektronik fatura uygulamasından faydalanıyor. Uygulamanın kapsamının genişletilmesine yönelik tebliğ hazırlığı ve teknik çalışmalar devam ediyor.

- KDV iadelerinde sürecin iyileştirilmesi için idari düzenleme yapılıyor. Mükelleflerin iade taleplerini online yapabilmeleri ve otomatik gerekli teyitlerinin yapılarak talebi onaylayacak makama sunulmalarına yönelik program tamamlandı, test ediliyor. Ayrıca, iade talep eden mükelleflerin alacaklarının sigorta primine mahsubunun söz konusu olduğu durumlarda, vergi daireleri mahsuba ilişkin hesaplamalarını her ayın 15'ine kadar tamamlayarak Sosyal Güvenlik Kurumuna iletiyor. Bu uygulama tamamlandı. Ancak SGK'nın işyeri bazında, vergi dairesinin ise mükellef bazında takip yapması nedeniyle, bilgilerin eşleştirilmesi için SGK tarafından gerekli yazılım çalışmasının yapılması gerekiyor. Bunun tamamlanmasıyla iade alacaklarının SGK prim borcuna mahsubu daha hızlı yapılmış olacak.

- Serbest bölgelerdeki envanter kayıtlarının elektronik ortamda tutulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

- Fikri mülkiyet haklarıyla ilgili veri bankası oluşturulması için uğraşılıyor. Konuyla ilgili mevzuat düzenlemesi yapıldı. Gümrüklerde fikri ve sınai mülkiyet hakları ihlalleriyle ilgili hak sahipleri veya temsilcilerinin başvurularını tek bir noktaya yapmalarını sağlayacak bilgisayar yazılımı hizmete girdi. Tebliğ çalışmaları bu ay içinde sonuçlanacak.

- Türk Patent Kurumunun daha etkin ve verimli bir yapıya kavuşmasına yönelik Türk Patent Kurumu Kanunu Taslağı Sanayi ve Ticaret Bakanlığına sunuldu.

"Girişimcilik teşvik edilecek"

- Yabancı sermayeli şirketlerin adli sicil ve benzeri belgelerin temininde yaşadığı sıkıntıların çözülmesi amacıyla sorun tespit çalışmaları başlatıldı.

- Bandrol, kayıt-tescil ve sertifika bilgilerine ilişkin veri tabanı oluşturulmasına yönelik altyapı çalışmaları tamamlandı. Veri tabanının Ocak 2010'da ortak veri tabanı yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının paylaşımına açılması hedefleniyor.

- Küçük ve mikro işletmelerin KOSGEB desteklerine erişiminin kolaylaştırılması konusunda çalışma sürdürülüyor. Konu, değişen KOSGEB kanunu çerçevesinde hizmet sektörü açılımı ile değerlendiriliyor, yeni desteklere ilişkin çalışmaların 2010 yılı ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.

- Girişimciliğin teşvik edilmesi yönünde mevzuat değişikliği öngörülüyor. Konu, değişen KOSGEB Kanunu çerçevesinde değerlendiriliyor. TOBB, TESK ve girişim sermayesi sağlayan Kredi Garanti Fonu gibi kuruluşlarla ortak çalışılmasına karar verildi. Eyleme ilişkin çalışmaların 2010 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması ve girişimciliğin teşvik edilmesine yönelik yeni desteklerin bu dönemde yürürlüğe girmesi planlanıyor.