Yeni torba teklif Meclis'e sunuldu

Sporcuların ücretlerinden yapılan gelir vergisi kesintileri 2019 yılına kadar aynı oranlarda sürecek. Yaşlılar için de gündüz bakım merkezleri açılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA(DÜNYA) AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Gelecek hafta TBMM Milli Eğitim Komisyonunda ele alınması beklenen teklifle sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan gelir vergisi kesintisi oranlarının geçerlilik süresi 31 Aralık 2017'den, 31 Aralık 2019'a uzatılıyor. Halen sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden lig usulüne tabi spor dallarında en üst ligdekiler için yüzde 15, en üst altı ligdekiler için yüzde 10, diğer liglerdekiler için yüzde 5, lig usulüne tabi olmayan spor dallarındaki sporculara yapılan ödemeler ile milli sporculara uluslararası müsabakalara katılmaları karşılığında yapılan ödemelerden yüzde 5 gelir vergisi kesinti yapılıyor. Bu oranlar 2019 yılı sonuna kadar uygulamaya devam edecek.

Teklifte yer alan diğer maddelere göre, Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesi"nin ismi Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak değiştiriliyor. Bu üniversiteye bağlı Müzik ve Sanat Eğitimi Fakültesi"’in ismi Müzik ve Güzel Sanatlar Eğitimi Fakültesi, Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu’nun ismi Müzik ve Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu, Güzel Sanatlar Enstitüsü’nün ismi de Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü olacak. Diğer maddeye göre, Ankara'da Sevgi Vakfı tarafından Lokman Hekim Üniversitesi adıyla yeni bir vakıf üniversitesi kurulacak. Bu üniversite, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsünden oluşacak.

Yaşlılar için gündüz bakım merkezleri kurulacak

Sosyal Hizmetler Kanununda değişiklik yapılarak, yaşlılar için de gündüz bakım merkezleri açılabilmesinin önü açılıyor. Teklifle, Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği ve optisyen-gözlükçüler odalarına ilişkin düzenleme yapılıyor. Buna göre, optisyenlik mesleği ile ilgili olarak faaliyette bulunan dernekler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde genel kurullarını toplayarak, Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliğinin ilk genel kurulu için meslek mensubu beşer temsilci seçecek.

Yunus Emre Vakfı yönetim yapısı değişiyor

Yunus Emre Vakfı Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyeti ile Yönetim Kurulunun üye yapısı yeniden belirleniyor. Mütevelli heyeti, Kültür ve Turizm Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı ile Yunus Emre Enstitüsü Başkanı heyetin tabii üyeleri olacak. Yunus Emre Vakfı tarafından yurt dışına gönderilen vakıf personeline hizmet damgalı pasaport verilebilecek. Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyeti ile Yönetim Kurulunun seçimle görevlendirilen mevcut üyelerinin görevleri, maddenin yürürlük tarihinden itibaren sona erecek.