Yeni TTK'ya göre kurulların elektronik ortamda yapılması

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
Yavuz AKBULAK / SPK Başkanlık Danışmanı
 
Esasında hükümleri 01.07.2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunan 6102 sayılı meri Türk Ticaret Kanunu, sermaye şirketlerinin genel kurullarının elektronik ortamda yapılabilmesine olanak sağlamıştır. Buna göre şirket sözleşmesinde veya esas sözleşmede düzenlenmiş olması şartıyla, sermaye şirketlerinde yönetim kurulu ve müdürler kurulu tamamen elektronik ortamda yapılabileceği gibi, bazı üyelerin fiziki olarak mevcut bulundukları bir toplantıya bir kısım üyelerin elektronik ortamda katılması yoluyla da icra edilebilir. Bu hallerde TTK'da veya şirket sözleşmesinde ve esas sözleşmede öngörülen toplantı ile karar nisaplarına ilişkin hükümler aynen uygulanır. Kollektif, komandit, limitet ve sermayesi paylara bölünmüş şirketlerde, şirket sözleşmesinde ve esas sözleşmede öngörülerek elektronik ortamda ortaklar kuruluna ve genel kurula katılma, öneride bulunma ve oy verme, fiziki katılımın, öneride bulunmanın ve oy vermenin bütün hukuki sonuçlarını doğurur. Burada öngörülen hallerde, elektronik ortamda oy kullanabilmek için, şirketin bu amaca özgülenmiş bir internet sitesine sahip olması, ortağın bu yolda istemde bulunması, elektronik ortam araçlarının etkin katılmaya elverişliliğinin bir teknik raporla ispatlanıp bu raporun tescil ve ilan edilmesi ve oy kullananların kimliklerinin saklanması şarttır.
Yukarıda anılan şirketlerde esas sözleşme veya şirket sözleşmesi gereği şirket yönetimi, bu yolla oy kullanmanın bütün şartlarını gerçekleştirir ve ortağa gerekli bütün araçları sağlar. Anonim şirketlerde genel kurullara elektronik ortamda katılma, öneride bulunma, görüş açıklama ve oy verme, fiziki katılmanın ve oy vermenin bütün hukuki sonuçlarını doğurur. Bu hükmün uygulanması esasları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca (Bakanlık) hazırlanan yönetmelikle düzenlenir. Yönetmelikte, genel kurula elektronik ortamda katılmaya ve oy vermeye ilişkin esas sözleşme hükmünün örneği yer alır. AŞ'ler yönetmelikten aynen aktarılacak olan bu hükümde değişiklik yapamazlar. Yönetmelik ayrıca oyun gerçek sahibi veya temsilcisi tarafından kullanılmasını sağlayan kurallar ile Bakanlık temsilcilerinin bu hususa ilişkin yetkilerini içerir. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte GK'lara elektronik ortamda katılma ve oy kullanma sisteminin uygulanması pay senetleri borsaya kote edilmiş şirketlerde zorunlu hale gelir . Bu çerçevede oyun gerçek sahibi tarafından kullanılmasına ve uygulamaya ilişkin kurallar ile pay sahibinin temsilcisine internet sitesi aracılığıyla talimat vermesi esas ve usulleri Bakanlık tarafından çıkarılacak bir tebliğle düzenlenir (Meri TTK m.1527). Elektronik ortamı kullanmak isteyen ortaklar, pay sahipleri ve yönetim kurulu üyeleri elektronik posta adreslerini şirkete bildirirler (Meri TTK m.1528).
Böylece, yeni düzenlemeyle birlikte, sermaye şirketlerinde müdürler kurulu ve yönetim kurulu toplantıları ile şahıs şirketleri, limitet şirketler ve paylı şirketlerde ortaklar kurulu veya genel kurul toplantılarının online yapılması mümkün kılınmakta; müdürler kurulu ve yönetim kurulu toplantılarında, online olarak alınan kararlar geçerli olmaktadır. Bu kararlar güvenli elektronik imza ile imzalanabilecekleri gibi, daha sonra, fiziki imzayla da kayıt altına alınabilirler. AŞ'lerde yönetim kurulu toplantılarının online olarak yapılabilmesi, özellikle yabancı sermayeli şirketlerde önemli bir sorunu çözümleyecek olup, üyelerinin bir kısmı hatta tamamı yurtdışında yerleşik yabancılardan oluşan YK toplantılarının fiziki olarak yapılması önemli güçlükler arz etmekte, kararların 6762 sayılı mülga TTK'nın 330'uncu maddesinin ikinci fıkrasına göre alınması ise çoğu kez arzu edilen düzeyde müzakereye olanak tanımamaktadır. Öte yandan, online toplantı sistemi vasıtasıyla genel kurula katılım, öneride bulunma ve oy verme, hukuksal sonuçları açısından, fiziki katılım, öneride bulunma ve oy vermenin bütün sonuçlarını doğuracaktır. Ancak, meri TTK'nın getirdiği ana ilkelerin yaşama geçirilmesi için Bakanlık tarafından bir tebliğ çıkarılacaktır. Zira oyun gerçek sahibi tarafından kullanıldığının tespiti, güvenilir bir teknik hazırlık ve söz konusu teknik altyapının ayrıntılarının tespitini gerektirmektedir. 6102 sayılı meri TTK'da, online toplantıların yapılabilmesi için şirkette bulunması gereken teknik altyapının varlığının tespiti ve ortağın bu sistemi kullanma istemiyle ilgili düzenlemelere de yer verilmiştir. Meri TTK, AŞ'lerde de genel kurulların elektronik ortamda yapılmasına yer vermiştir. AŞ'lerde de online genel kurullara katılım, öneride bulunma, görüş açıklama ve oy verme, fiziki katılımın ve oy vermenin bütün sonuçlarını doğuracak olup, AŞ'lerin esas sözleşmelerine koyacakları hükümler ve diğer düzenlemeler, bir yönetmelikle tespit edilecektir. Pay senetleri borsada işlem gören AŞ'ler açısından, en büyük sorun yönetimsel anlamda yaşanan güç boşluğudur. Halk pay sahiplerinin genel kurullara katılımı yetersiz kalabilmektedir. Online genel kurullar, bu soruna önemli bir katkı sağlayacak ve halka açık AŞ'lerin daha saydam bir biçimde yönetilmelerine hizmet edecektir. Diğer taraftan, elektronik ortamı kullanmak isteyen ortaklar, pay sahipleri ve yönetim kurulu üyeleri, e-posta adreslerini şirkete bildirmekle yükümlü olacaklardır.
-----
(1) Bu yeni hüküm, 6335 sayılı Kanun'un 35'inci maddesi ile değiştirilmiştir.
(2) 6335 sayılı Kanun'un 42'nci maddesi uyarınca, 6102 sayılı Kanun'da yer alan "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca" ibareleri "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca" şeklinde değiştirilmiştir. Bu arada, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı"nın adı, 6223 sayılı Kanun'un verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulu'nca 03.06.2011 tarihinde kararlaştırılan 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı" biçiminde değiştirilmiştir.
(3) Metindeki "tebliğle" ibaresi, 6335 sayılı Kanun'un 35'inci maddesiyle yapılan değişiklik öncesinde "yönetmelikle" biçimindeydi.