Yeni yasama yılı başlıyor

Yaklaşık 2.5 aylık tatilin ardından TBMM bugün özel bir gündemle toplanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - 24. Dönem ikinci yasama yılı bugün başlıyor. 11 Haziran seçimlerinde oluşan yeni Parlamento, BDP'nin protestosunun sona ermesiyle birlikte bugün saat 15.00'da bütün siyasi partilerin katılımıyla toplanacak.

Yeni anayasa, artan terör eylemleri, dış politika siyasi partilerin gündemindeki öncelikli konuları oluşturuyor. Meclis'in açılmasıyla birlikte Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in, siyasi partilerden Anayasa Uzlaşma Komisyonuna üye istemesi ve komisyonun hızla çalışmalarına başlaması bekleniyor.

TBMM Genel Kurulu, 24. Dönem ikinci yasama yılının başlaması nedeniyle bugün  saat 15.00'de özel gündemle toplanacak. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, sunuş konuşmasını yapacak, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genel Kurula hitap edecek. Özel oturumdan önce Çiçek, Meclis bahçesindeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenecek törene katılacak ve anıta çelenk koyacak.

Tutuklu milletvekilleri nedeniyle Meclis'i protesto eden BDP'li milletvekilleri de 11 Haziran seçimlerinin ardından bugün ilk kez Meclis'e gelecekler. BDP'li milletvekilleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yeni dönemin başlaması nedeniyle yapacağı konuşmanın ardından tek tek kürsüye gelerek yemin edecekler.

Resepsiyon yok

Yeni yasama yılının başlaması nedeniyle her yıl Meclis Başkanı tarafından verilen resepsiyon, bu yıl gerçekleştirilmeyecek. TBMM Başkanı Çiçek, artan terör olaylarındaki şehitler nedeniyle resepsiyon verilmemesi talimatı vermişti.

Önce tezkere görüşülecek

Meclis 4 Ekim Salı gününden itibaren çalışmalarına devam edecek. Gelecek haftanın  en önemli gündem maddesi, sınır ötesi operasyon konusunda Hükümete  verilen yetkiyi bir yıl daha uzatan tezkere olacak.

Meclisin yeni yasama yılındaki ele alacağı ilk teklif, AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener ile Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül'ün, kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda pantolon giyebilmesi için verdiği İçtüzük değişikliği olacak. Teklif, kadınların tayyör giymesinin yanı sıra ceket ve pantolon giymesine de imkan tanıyor. Teklif, önce TBMM Anayasa Komisyonunda, ardından da Genel Kurulda görüşülecek.

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir