Yeniden yapılandırma taksitlerine dikkat

Kamu alacaklarını yeniden yapılandırmada geri ödeme koşullarını yerine getirmeyenler Kanundan yararlanma hakkını kaybedecekler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması uygulamasında, gereken taksitlerden iki tanesini süresinde ve tam olarak ödememek suretiyle, iki ihlal hakkını kullanmış olan mükelleflerin, son ödeme günü 30 Kasım 2011 tarihi olan, 4'üncü taksiti süresinde ve tam olarak ödememeleri halinde, Kanundan yararlanma hakkını kaybedeceğini bildirdi.
Maliye Bakanlığından  kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak basın açıklaması yapıldı.
Şimşek, basın açıklamasında, özellikle 2011 yılında ödenmesi gereken taksitlerden iki tanesini süresinde ve tam olarak ödememek suretiyle, iki ihlal hakkını kullanmış olan mükelleflerin, son ödeme günü 30 Kasım 2011 tarihi olan, 4'üncü taksiti süresinde ve tam olarak ödememeleri halinde, Kanundan yararlanma hakkını kaybedeceğini bildirdi. Bakan Şimşek ayrıca kanundan yararlanma hakkının kaybedilmesi halinde ödenmeyen borç tutarlarının yapılandırma öncesi haline döneceğine dikkati çekti ve bu alacakların, gecikme zammı da uygulanmak suretiyle 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre haciz dahil olmak üzere her türlü icrai işlemle takip edileceği uyarısında bulundu.
Açıklamaya göre 3. taksitin vadesinin sona erdiği Eylül ayı itibariyle yapılandırma sonrası toplam alacak 39 milyar 438 milyon 961 bin 149 lira iken, ihlaller sebebiyle Kanundan yararlanma hakkını kaybetmelerden dolayı 4. taksitin vadesinin sona erdiği Kasım ayı itibariyle yapılandırma sonrası toplam alacak 37 milyar 180 milyon 257 bin 264 liraya düştü.
Buna göre, 30 Kasım 2011 tarihi itibariyle 6111 sayılı Kanun gerçekleşmelerinde; yapılan tahsilatın yapılandırma sonrası toplam alacağa oranı 3. taksitte yüzde 29 iken bu oran 4. taksit itibariyle yüzde 33'e çıktı. 3. taksit tahsilat oranı yüzde 64 iken 4. taksit tahsilat oranı yüzde 67'e yükseldi. Dördüncü taksitin vadesinin dolduğu Kasım ayı itibariyle tahsilat oranı yüzde 71 olarak gerçekleşti.
İhlaller sebebiyle Kanundan yararlanma hakkını kaybetmeler dikkate alındığında, 30 Kasım 2011 tarihi itibariyle yapılan tahsilatın yapılandırma sonrası toplam alacağa oranı yüzde 35 oldu.
Sonuç olarak, dördüncü taksit itibariyle toplam 1 milyar 402 milyon 385 bin 444 lira kaynak sağlandı. İlk dört taksit itibariyle 6111 sayılı yasa kapsamında tahsil edilen alacak tutarı ise 13 milyar 115 milyon 886 bin 186 liraya ulaştı.
13 milyar 115 milyon liralık bir tahsilat yaptık
Öte yandan bir televizyon programına katılan Şimşek, Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması uygulamasında, 30 Kasım 2011 tarihi itibarıyla 13 milyar 115 milyon 886 bin liralık tahsilat yapıldığını bildirdi. Şimşek, "Bu aslında geçmişte yapılan benzer yapılandırmalara oranla muazzam bir başarıyı gösteriyor" dedi.
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasına gittiklerini ifade eden Şimşek, "Yapılandırma sonrası bizim alacak stokumuz yaklaşık 39 milyar 438 milyon lira civarındaydı. 4'üncü taksit sonucunda biz 13 milyar 115 milyon liralık bir tahsilat yaptık. Şimdi bu da yaklaşık yüzde 33'e denk geldi. Yani biz diyelim ki 100 liralık yapılandırma yapmıştık, bugüne kadar 33 lirasını tahsil ettik. Bu aslında geçmişte yapılan benzer yapılandırmalara oranla muazzam bir başarıyı gösteriyor" diye konuştu.
Bir yandan devletin alacaklarını topladıklarını, bir yandan da vatandaşın bu ödemeyi yapması için kolaylaştırıcı faktörler getirdiklerini ifade eden Şimşek, "Ama en önemlisi bir sürü davayı, idari ve mahkemelerdeki dava yükünü de azalttık. Hala taksit bazında tahsilat bölü alacak yüzde 67'ler civarında. Gerçi bu ilk aylarda biraz daha yüksekti. Yüzde 80'lerin üzerinde idi, şimdi yüzde 70'ler civarına inmiş durumda. Ama bu yine de çok önemli bir başarı" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir