Yerli tıbbi cihaz ve ekipman üreticisine yüzde 14’lük şok!

Kamu ihalelerinde yerli ürüne yüzde 15’e kadar fiyat avantajı sağlanmasının zorunlu hale getirilmesi sağlık sektörüne yansımayacak. Kamu hastaneleri düzenlemedeki “yüzde 15’e kadar” ifadesini yorumlayarak ihalelerde yüzde 1’lik avantaj sağlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - Kamu alımlarında orta ve yüksek teknolojili yerli ürüne yüzde 15’e kadar fiyat avantajı sağlanmasının zorunlu hale getirilmesine karşı kamu hastaneleri oranı yüzde 1 olarak uygulayacak. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun (TKHK) Başkan Uzm. Dr. Zafer Çukurova imzasıyla kamu hastanelerine geçtiği yazıda düzenlemede ‘yüzde 15’e kadar’ ibaresinin yer aldığı ve hangi oranın uygulanabileceği konusunun açık olmadığı belirtilerek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınan görüş çerçevesinde yüzde 1’lik fiyat avantajı uygulanacağı dile getirildi. 

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Genel Sekreteri Refika Eser, Kamu Hastaneleri Kurumu’nun bütçesine bu kanuni zorunluluğa özgü ek ödenek getirilmediği sürece yüzde 15 avantaj uygulamasının mümkün görünmediğini belirtti. Yerli üreticinin tek isteğinin yabancılarla eşit şartlarda ihaleye girmek olduğunu anlatan Eser, “Üretici lehine kalıcı destek sağlanması için yerli malı kullanan hastanelerin kendi bütçelerine yüzde 15 e kadar ek katkı sağlanması daha doğru olabilir. Belki o zaman yerli malı kullanmaya alışabilirler. Kamu Hastaneleri Kurumu’nun yerli ürüne yüzde 1’lik bir avantaj sağlaması sadece kanuni zorunluluğu yerine getirmiş olmak içindir” dedi. 

‘Bir çuval incir berbat oldu’ 

Türkiye’de ithalatın serbestliği konusunda hiçbir sıkıntılarının olmadığını dile getiren Bıçakçılar CEO’su Sadrettin Dai de buna karşın yerli üreticinin haksız rekabete karşı korunması gerektiğine dikkat çekti. Yerli ürüne yüzde 15’e kadar fiyat avantajının zorunlu hale gelmesini desteklediklerini anlatan Dai, daha sonra yaşadıkları hayal kırıklığını şöyle anlattı: “Türkiye Kamu Hastaneleri Birliği bir yazı geçmiş hastanelere. Kanunda ‘yüzde 15’e kadar denilmiş, kaç olacağı belirtilmemiş, biz yüzde 1 olarak uygulayacağız’ deniliyor. Bir çuval incir berbat oldu. 10 yıllık programda yerli sanayinin güçlendirilmesi ve yerli katkı oranının artırılması isteniyor. Yüzde 15 ile ancak olur. Uzakdoğu ürünlerine karşı bir dengesizlik var. CE markası olunca bütün ürünler aynı klasmanda değerlendiriliyor. Yani en ucuz kim teklif verdiyse onu almak zorunda. Kalitesiz olsa bile. Biz yüzde 15’i buna karşı kullanacaktık. Yani biz 1 cent pahalı olsak bile hastaneler ürünlerimizi alabilecekti. Şimdi kanunun hiçbir etkisi yok bizim için.”

‘Tüm ihalelere yansıyabilir ama asıl mesele adrese teslim ihalede’ 

Kamu ihalelerindeki asıl meselenin bilinç olduğunu dile getiren Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, Türkiye için teknoloji üreten sanayinin desteklenmesi için bu düzenlemenin yapıldığını söyledi. Kamu hastanelerinde yüzde 1’lik avantaj uygulanmasının diğer ihalelere de yansıyabileceğini belirten Dalgakıran, “Bizim asıl istediğimiz eşit şartlarda ihalelerde yarışabilmek. Adrese teslim ihaleler yapılıyor. Yüzde 1 fiyat avantajı uygulayanın canı sağolsun. Biz ihale şartnamelerinin 1 hafta askıda kalmasını ve bunlara itiraz hakkının olmasını istiyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir