”Yeşil iş alanında yapacak çok şey var”

İTO Başkanı Yalçıntaş, global krizin ABD ile yapılacak Yeşil İş ortaklığıyla fırsata cevrilebiliceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Murat Yalçıntaş, ABD ve Türkiye'nin "Green Business - Yeşil İş" alanında birlikte yapacakları çok şey bulunduğunu belirterek, global krizin, Türkiye'de 10 yılda 130 milyar dolarlık yatırım beklenen bu alanda iki ülkenin yapacakları ortaklıkla fırsata çevrilebileceğini bildirdi.

İTO'dan yapılan yazılı açıklamada, Yalçıntaş'ın ABD'de, ülkenin önde gelen siyasi ve ekonomi aktörlerine Türkiye'nin sunduğu fırsatları anlattığı ve yeni bir iş önerisi getirdiği belirtildi.

Açıklamada, Türk Amerikan İş Konferansı'nda (TABCON) Silikon Vadisi'nde yaşayan ve çalışan Türkler ve Amerikalılar'a hitap eden Yalçıntaş'ın, kriz ortamında büyüme potansiyeline sahip ve geleceği olan yegane sektörü, "Green Business" olarak tanımladığı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Murat Yalçıntaş, Green Business'ı, ekonomi büyürken çevresel kaygıları, sürdürülebilir büyümeyi ve toplumsal refahı göz önünde bulunduran ekonomik aktivitelere verilen isim olarak nitelendirerek, şunları ifade etti:

"Temiz teknoloji, düşük karbon kullanımı, enerji verimliliği, yenilenebilir kaynaklar, ısı tasarrufu, eco-innovation ve geri dönüşüm gibi kavramlara vurgu yapan yeni bir iş modeli, yeni bir sektör. Yeni bir iş modeli dediğimizde, mevcut geleneksel iş yöntemlerini yenilikçi yaklaşımları benimseyerek 'yeşillendirmeyi' kastediyorum.

Yine 'yeni bir sektör' dediğimizde bu yenilikçi teknolojilerin üretilmesi, satılması ve kullanılması aktivitelerini işaret ediyorum. Uzmanlar, 'yeşil pazar'ın büyüklüğünü 1 trilyon euro olarak tahmin ediyor. 2020'de ise 2,2 trilyon euroya ulaşması bekleniyor. Bu pazarın istihdam ayağını, 'mavi ve beyaz yakalı' tanımlarından sonra 'yeşil yakalı' olarak tanımlanacak olan çalışanlar oluşturacak.

ABD ve Türkiye'nin yeşil iş alanında birlikte yapacak çok şeyi var. Çünkü ülkemizde, başta yenilenebilir enerji olmak üzere, bu konuda önümüzdeki 10 yılda 130 milyar dolarlık bir yatırım bekleniyor. Türkiye, enerji alanında önemli bir piyasa olarak uluslararası yatırımcıların da ilgisini çeken bir pozisyona sahiptir. Global krizi, ABD ile Green Business ortaklığı yaparak fırsata çevirebiliriz."

"Kriz sonrasında en hızlı yükselecek ülke, Türkiye"

Açıklamada, Yalçıntaş'ın Amerikan-Türk Konseyi (ATC), Türkiye'nin Amerikalı Dostları (AFOT), Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) tarafından, bu yıl 28.si gerçekleştirilen Yıllık Konferansı'nın açılış konuşmasını da yaptığı bildirildi.

Yalçıntaş'ın burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en önemli stratejik ortağı konumundaki ABD ile ilişkilerde, ABD Başkanı Barack Obama'nın liderliğinde, önemli bir değişim ve gelişim sürecine girildiğine dikkati çekerek, "Kriz sonrasında en hızlı toparlanıp yükselecek olan ülke, mevcut kazanımları nedeniyle Türkiye'dir" mesajını verdiği belirtildi.

Bu değişim döneminde, Türkiye ve ABD'nin ortak ilgi alanına giren zorlu bir diğer konunun ise ABD'nin Irak'tan çekilme süreci ve Irak'ın yeniden yapılandırılması olduğunu vurgulayan Yalçıntaş'ın, Türkiye'nin, Afganistan ve Irak'ın yeniden imarına çok büyük katkısı olabileceğine işaret ettiği kaydedildi.

Açıklamada, Yalçıntaş'ın konuşmasında şu görüşleri dile getirdiği ifade edildi:

"Bu süreçte, komşumuz Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasına büyük önem veriyoruz. Türk iş dünyası olarak, Irak ve Afganistan'ın yeniden yapılandırılmasında, bu bölgelerde edindiğimiz deneyimlerle, Amerikalı firmalar ile işbirliği yapmaya hazırız.

En önemli stratejik partnerimiz olmasına rağmen, ABD ile ticaretimiz, tatmin edici seviyede olmaktan uzak...

Üzülerek vurgulamak isterim ki, ABD'ye ihracatımızın, ABD'nin toplam ithalatı içindeki payı ancak binde iki seviyesinde kalmaktadır. Bu kapsamda yakın gelecekte önümüzde en önemli soru işaretlerinde biri, Genel Tercihler Sistemi (GSP) uygulamasının geleceğidir. Ülkemizin, diğer bazı ülkeler ile birlikte, bu sistemden çıkarılması gündemde. Bu durumun zaten tatmin edici olmayan ticari ilişkilerimizi olumsuz etkileyeceği açıktır. Obama yönetiminin bu konuyu yeniden değerlendirmesini bekliyoruz.

Elbette, hedefimiz, sadece ikili ticari ilişkilerimizi artırmak değil. Üçüncü ülkelerde de işbirliği yapabiliriz. Türkiye; Orta Asya ve Kafkaslar ile ticaret yapmak isteyen ABD'li iş adamları için önemli fırsatlar sunan bir merkez konumundadır. ABD iş dünyasının bu fırsatı iyi değerlendirmesinin, her iki ülkenin de menfaatine olacağı inancındayız."

Açıklamada, Yalçıntaş'ın, 1 Haziran'da TOBB'un Washington Temsilciliğinde Washington'daki dernek başkanları ve temsilcileriyle de bir araya geldiği bildirildi.