Yeşil Melek Geri Dönüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRENDDESK / Zeynep Arhon

Geleceğin belirsizleştiğini koruduğu, tüketici güveninin ağır aksak ilerlediği, akşam haberlerinin protesto görüntüleri ile dolu olduğu bir dönemde geçmişin çekiciliği artıyor. Romantik hisler ile anılan dönemlerin ikonik markaları çekicilik kazanıyor. Bu eğilimin yansımalarını birçok farklı ürün kategorisinde olduğu gibi alkollü içeceklerde de göreceğiz.

Efsanevi Absinthe, Van Gogh ve Toulouse-Lautrec başta olmak üzere yaratıcıların ilham kaynağı olarak ünlendi. Van Gogh bu sert içkiyi siyah mürekkep ile karıştırarak tüketti. Toulse-Lautrec ise konyak ile karıştırarak "Eartquake" kokteylini yarattı. Ressamın kokteyli içtikten sonra evinde yere yaydığı dev kanvaslar üzerinde resim yaptığı biliniyor - 36 yaşında alkolizmden ve frengiden hayatını kaybedene kadar. 19 yüzyılın sonunda, 20 yüzyılın başında birçok tanınmış artist ve yazar absinthe eşliğinde çalıştı. Tepki duyanlar ise Absinthe'i bohem hayatın sefilliği ile ilişkilendirildi. Sert karışımın bir yandan yaratıcılığı tetiklerken diğer yandan insanı zehirlediğine inanıldı. Absinthe halüsinasyona, hatta deliliğe yol açtığı gerekçesi ile Birleşik Devletler'de ve Avrupa'da birçok ülkede 1915 yılında yasaklandı. 

Gizemli karışım "Moulin Rouge" filmi ile birlikte 2000'lerin başında küçük bir çıkış yapsa da gerçek dönüşü şimdi gerçekleşiyor. Çünkü eski bir biyolog olan Ted Breaux kapsamlı bir araştırma yaparak 19. yüzyılın sonunda kullanılan özgün formülü yeniden yarattı. Formülü bulmak için epeyce yüklü bir bütçe harcayarak içinde hala biraz içki barındıran ve açılmamış şişeleri topladı. Şişelerin çoğu Avrupa'dan, bir kısmı New Orleans'dan geldi. Ted Breaux yürüttüğü analizler sonucunda Absinthe zehirli hiçbir madde olmadığını anladı. Hatta tarihsel inceleme ışığında içkinin şarap üreticileri tarafından kasıtlı olarak lanetlendiği sonucuna vardı. 1880'lerin sonunda, Avrupalı şarap üreticilerinin çoğu Phylloxera hastalığı nedeniyle üzüm hasatını kaybetti. Yaklaşık on yıl sonra toparlandıklarında ise herkes Absinthe içicisi olmuştu. Üreticiler işlerini geri kazanmak için içkinin sağlığa zararlı olduğuna dair hikayeler yaydı.

İçkiyi "aklayan" Ted Breaux bir sonraki adım olarak üretim ekipmanları aramaya başladı. Hedefi orjinal ekipmanları bulmak ve ilk formülü aslına sadık bir şekilde hayata geçirmek idi. İki yıllık arayış sonunda Loire vadisinde, ekipmanlara sahip bir aile ile tanıştı. Aile likör üreticisiydi. Farklı likör karışımları yaratmak karşılığında kullanım dışı olan orjinal ekipmanlar ile Absinthe üretmek için anlaştı. Bugün Combier üretim tesisi hem fabrika, hem de müze olarak işlev görüyor. Üretimde kullanılan bakır ünitelerin 1870'den kaldığı biliniyor. Ted Breaux "Jade" ve "Lucid" adında iki marka üretiyor ve bu markalar ile dünya çapında ödüller alıyor.

Yeşil meleğin dönüşü zaman için kaybolan içeceklerin ve karışımların önümüzdeki yıllardaki uyanışına işaret ediyor. Şimdi eski mönülere ve gizemli tariflere bakmanın tam zamanı!